Почетна > Свет
Свет

На гасоводу Северни ток 1 недостаје део од најмање 50 метара

Деоница од најмање 50 метара недостаје на разореном гасоводу Северни ток 1 у Балтичком мору, пише данас шведски дневник Експресен, објављујући прве фотографије штете и видео снимке са лица места.
Фото: Танјуг/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Шведска полиција и тужиоци сумњају да је цурење гаса из гасовода Северни ток 1 и 2, које је откривено 26. септембра, изазвано намерним подморским експлозијама, и истражују тај случај као чин велике саботаже.

Експресенов видео снимак, направљен уз помоћ малог подводног возила на даљинско управљање, или подводним дроном, показује улубљену металну цев и широку рупу на цевоводу у мутним водама на дну Балтичког мора, преноси Ројтерс.

На делу цевовода се виде равне, оштре ивице, док су други делови деформисани, према снимку направљеном на дубини од отприлике 80 метара.

Видео снимак је направљен у понедељак, наводи Екпрешен. Ројтерс није могао независно да потврди да фотографије које је објавио шведски лист приказују Северни ток 1.

Шведске безбедносне службе су саопштиле овог месеца да су заплениле материјал на лицу места након завршетка истраге. Није познато да ли је истрага шведских власти могла да промени изглед места догађаја, пише Експресен.

Шведска морнарица и полиција одбили су да коментаришу, а државна обалска патрола није одмах била доступна за коментар.

Полиција Копенхагена, која истражује пукотине на два цевовода, саопштила је данас да су рупе, које су идентификоване на данској страни поморске границе на Балтичком мору, изгледа изазване „снажним експлозијама“.

ЕУ разматра заједничку куповину гаса и ограничење цене

 

Преузмите андроид апликацију.