Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ разматра заједничку куповину гаса и ограничење цене

Министри Европске уније задужени за ЕУ послове састају се данас у Луксембургу да би припремили терен за самит својих националних лидера у четвртак и петак, а на дневном реду доминира енергетска криза.
Фото: WikimediaComonns/Thijs ter Haar – Flickr

Данас такође Европска комисија треба да представи свој предлог државама чланицама за ограничење цене природног гаса. Овај предлог, међутим, не подразумева тренутно ограничење цена гаса, а што је поделило Унију.

Улазећи на састанак јутрос министри су пред новинарима саопштили њихове приоритете.

Хрватска и Литванија желе ограничење на куповину гаса у великим количинама, Словенија се залаже за горњу границу само за течни гас, док се Финска и Словачка не слажу с директним субвенцијама.

Немачка, највећа економија блока и главни противник ограничавања цена гаса, сматра да су заједничке куповине, смањење потрошње и повећање снабдевања пут који треба да се следи.

Хрватски и литвански министри подржали су горњу границу велепродајне цене гаса, а Хрватска је истакла и потребу за заједничком куповином гаса између 27 земаља чланица ЕУ. Словенија се, међутим, одлучила за горњу границу цена само на течни гас.

„Словенија ће се залагати за увођење такозване динамичке границе цена течног гаса што је пре могуће, а ако буде могуће и сада“, рекао је државни секретар у Министарству спољних послова Марко Штучин.

Његов словачки колега Андреј Станцик затражио је дугорочну реформу тржишта како би се одвојила цена електричне енергије произведене из гаса од оне произведене из различитих ресурса, а заложио се и за директне субвенције ЕУ потрошачима и предузећима.

„Потребна су нам веома брза и ефикасна решења за субвенционисање грађана и компанија, укључујући и неискоришћене кохезионе фондове“, рекао је он новинарима по доласку на скуп у Луксембургу.

Тити Тупураинен, министарка за европска питања Финске, земље која је генерално скептична према тржишним интервенцијама, рекао је да је Хелсинки сада спреман за „привремено“ ограничење цена гаса, али да се противи надокнади за потрошаче.

„Уместо да субвенционишемо појединачна домаћинства требало би да повећамо улагања у зелену енергију“, рекла је она, додајући да би то такође ограничило ослањање Европе на добављаче енергије као што је Русија.

Немачка министарка за европске послове Ана Луерман истакла је потребу за заједничком куповином гаса, као и за смањењем потрошње, те за диверзификацијом структуре снабдевања зако што би се користило више обновљивих извора и различитих добављача.

„Важно је да националне и европске мере иду руку под руку“, рекла је Луерман, не помињући уопште ограничење.

Još jedno „zbogom“ Rusiji – odlaze uz visok ceh

 

Преузмите андроид апликацију.