U mnogim dijetama, krompir je „zabranjena hrana“ koju ne bi trebalo da konzumirate ako planirate da izgubite višak kilograma.
Glavna tragedija, kada je krompir u pitanju, jeste to što je eliminisan sa niza jelovnika pripremljenih za mršavljenje. Istraživači su testirali tehniku koja pomaže ljudskom telu da polako vari krompirov skrob kako ne bi poremetio nivo šećera u krvi i čak ne dovodi u pitanje gubitak težine.
Ovo su načini na koje možete jesti krompir bez brige o kilogramima.
Jednostavna tehnika pripreme krompira na pravi način
Krompir skuvajte, ohladite i zamrznite, jer se tako značajno smanjuje glikemijski indeks u krompiru i čini ga zdravijim i nutritivno bogatijim. Zatim ga blanširajte u 28 grama razblaženog sirćeta jer se ovim postupkom glikemijski indeks smanjuje za 30 do 40 odsto. Umesto sirćeta možete dodati nekoliko kapi limunovog soka, ali je važno zapamtiti da je sirće moćnije u snižavanju glikemijskog indeksa. Lekari čak savetuju dijabetičare da koriste sirće u ishrani jer pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.
Druge metode kako smanjiti proces stvaranja skroba u krompiru
- Krompir iseći na kockice i blanširati 30 minuta, kratko ohladiti pa kuvati, jer se tako snižava glikemijski indeks i krompir se lakše svari
- Krompir pripremite tako što ćete ga kuvati u vodi, na pari ili u mikrotalasnoj pećnici bez dodavanja drugih sastojaka. Ovako pripremljen krompir imaće manje soli, šećera i masti.
- Drugi način kako da se krompir pripremi zdravije je da se kuva neoljušten, to daje dodatnu količinu vlakana.
- Konzumacija dve porcije kuvanog brokolija sa jednom porcijom pire krompira značajno smanjuje glikemijski indeks.
- Usporite proces oslobađanja skroba iz krompira
Ljubitelji krompira otkrili su dva kritična enzima u našem tankom crevu, koji polako oslobađaju glukozu iz krompira. Obično se ovi enzimi brže kreću i brže razgrađuju skrob u krompiru i brzo ga pretvaraju u glukozu.
Ako se skrob u krompiru polako razgrađuje, proces varenja se usporava i krompir ne može biti štetan za dijabetičare, niti može ugroziti vaš proces mršavljenja.
Sa čime ne treba kombinovati krompir
Nemojte dodavati tunjevinu ili pileća prsa u krompir, jer to udvostručuje količinu insulina koju vaše telo treba da preradi. Životinjski proteini pogoršavaju stvari, dok ih biljni proteini poboljšavaju, jer aminokiseline razgranatog lanca ubrzavaju metabolizam. Zato, uživajte u krompiru na pravi način i ne morate da ga izbacite iz ishrane.
Preuzmite android aplikaciju.