Početna > Život i stil
Život i stil

Može li se pobediti želja za slatkišima?

Odgovor je – da, ako sledite ove jednostavne korake.
Foto: Pixabay/Shirley810

Kad raskinemo sa partnerom, utešiće nas sladoled. Kad nam padne šećer i energija, tu je čokolada. Kad uživamo sa prijateljima, uz kafu i razgovor najbolje ide – kolač.

A slatkiši su svuda oko nas.

Teško je biti istrajan u odluci da ih ne jedeš jer te mame iz frižidera, rafova u prodavnicama, sa društvenih mreža, kao i zahvaljujući televizijskim reklamama.

Donosimo vam pet koraka, kako da smanjite žudnju za slatkišima i ostanete istrajni u odluci da što manje konzumirate šećer.

1. Stabilan nivo glukoze u krvi – Zato je važna redovna ishrana, a birajte hranu koja ima nizak glikemijski indeks. Konzumirajte semenke, crveni pasulj, celer, grašak, pomorandže, sočivo, krastavac, spanać… Spisak je dugačak, a vaše je da izaberete.

2. Proniknite u osnove vaše žudnje – Dosada, stres, emocije, preskakanje obroka… Kada otkrijete uzrok, možete ga izlečiti. Šetnja, meditacija, sređivanje stana, vožnja bicikla, ideja je beskonačno.

3. U ishranu uvrstite proteine i zdrave masti – Osmislite obrok koji će vam pomoći da osećate sitost i to što duže. To pomaže u smanjenu želje za šećerom.

4. Konzumirajte prirodne šećere – Voće je uvek dobra alternativa koja sadrži prirodne šećere, a uz njih i brojne hranljive sastojke koji će učiniti dobrobit za vaš organizam za razliku od rafinisanih u čokoladi i drugim industrijskim slatkišima.

5. Budite aktivni – Dok vežbate vaš mozak oslobađa endorfin, hormon koji utiče i na naše raspoloženje. Uz trening ćete isključiti žudnju za slatkišima, pa sledeći put kad poželite čokoladu, možete na terapiju brzim hodom.