Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Може ли се победити жеља за слаткишима?

Одговор је – да, ако следите ове једноставне кораке.
Фото: Pixabay/Shirley810

Кад раскинемо са партнером, утешиће нас сладолед. Кад нам падне шећер и енергија, ту је чоколада. Кад уживамо са пријатељима, уз кафу и разговор најбоље иде – колач.

А слаткиши су свуда око нас.

Тешко је бити истрајан у одлуци да их не једеш јер те маме из фрижидера, рафова у продавницама, са друштвених мрежа, као и захваљујући телевизијским рекламама.

Доносимо вам пет корака, како да смањите жудњу за слаткишима и останете истрајни у одлуци да што мање конзумирате шећер.

1. Стабилан ниво глукозе у крви – Зато је важна редовна исхрана, а бирајте храну која има низак гликемијски индекс. Конзумирајте семенке, црвени пасуљ, целер, грашак, поморанџе, сочиво, краставац, спанаћ… Списак је дугачак, а ваше је да изаберете.

2. Проникните у основе ваше жудње – Досада, стрес, емоције, прескакање оброка… Када откријете узрок, можете га излечити. Шетња, медитација, сређивање стана, вожња бицикла, идеја је бесконачно.

3. У исхрану уврстите протеине и здраве масти – Осмислите оброк који ће вам помоћи да осећате ситост и то што дуже. То помаже у смањену жеље за шећером.

4. Конзумирајте природне шећере – Воће је увек добра алтернатива која садржи природне шећере, а уз њих и бројне хранљиве састојке који ће учинити добробит за ваш организам за разлику од рафинисаних у чоколади и другим индустријским слаткишима.

5. Будите активни – Док вежбате ваш мозак ослобађа ендорфин, хормон који утиче и на наше расположење. Уз тренинг ћете искључити жудњу за слаткишима, па следећи пут кад пожелите чоколаду, можете на терапију брзим ходом.