Početna > Srbija
Srbija

Montgomeri: EU, prestanite da vodite glupe dijaloge i primenite prethodni sporazum

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montogmeri poručio je danas Evropskoj uniji da je jedini ispravan način da se nastavi napred u procesu dijaloga jeste insistiranje na punoj primeni Briselskog sporazuma pre razmatranja narednih koraka.
Foto: Wikimedia Commons/w:Department of State

On je to rekao za Tanjug komentarišući nedavni dijalog na visokom nivou u Briselu, i poručio EU da niko ne veruje da je članstvo u EU realnost.

„Da budem jasan EU: Niko ne veruje da je članstvo u EU realnost. Ovo ste uzrokovali prečestim odlaganjem procesa. Prestanite da vodite ove glupe dijaloge i primenite prethodne sporazume. Zatim idite korak po korak“, reko je Montgomeri.

Na pitanje kako vidi razvoj situacije i da li misli da u skorijoj budućnosti odnosi dve strane mogu da se srede, Montgomeri kaže da je EU „nažalost željna da reši“ balkanska pitanja ove godine, ali da smatra da u tome neće uspeti.

„Molimo vas da ohrabrite EU da članstvo u EU koristi kao jedini podsticaj. Ovo je, u najboljem slučaju, licemerno. Neka pokažu svoje poverenje tako što će brzo otvarati i zatvarati više poglavlja“, zaključio je Montgomeri.

Predstavljena monografija „140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa“

Preuzmite android aplikaciju.