Почетна > Србија
Србија

Монтгомери: ЕУ, престаните да водите глупе дијалоге и примените претходни споразум

Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтогмери поручио је данас Европској унији да је једини исправан начин да се настави напред у процесу дијалога јесте инсистирање на пуној примени Бриселског споразума пре разматрања наредних корака.
Фото: Wikimedia Commons/w:Department of State

Он је то рекао за Танјуг коментаришући недавни дијалог на високом нивоу у Бриселу, и поручио ЕУ да нико не верује да је чланство у ЕУ реалност.

„Да будем јасан ЕУ: Нико не верује да је чланство у ЕУ реалност. Ово сте узроковали пречестим одлагањем процеса. Престаните да водите ове глупе дијалоге и примените претходне споразуме. Затим идите корак по корак“, реко је Монтгомери.

На питање како види развој ситуације и да ли мисли да у скоријој будућности односи две стране могу да се среде, Монтгомери каже да је ЕУ „нажалост жељна да реши“ балканска питања ове године, али да сматра да у томе неће успети.

„Молимо вас да охрабрите ЕУ да чланство у ЕУ користи као једини подстицај. Ово је, у најбољем случају, лицемерно. Нека покажу своје поверење тако што ће брзо отварати и затварати више поглавља“, закључио је Монтгомери.

Predstavljena monografija „140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa“

Преузмите андроид апликацију.