Maline zahtevaju posebnu pažnju, od načina branja ali i čuvanja i zamrzavanja.
Maline su delikatne princeze bobičastog voća. Ako naučite kako da berete, čuvate i konzumirate zrele maline, bićete nagrađeni dezertima od rubina, smutijima i još mnogo toga!
Malinama je potrebno mnogo maženja. Evo nekoliko načina da održite svoje bobice u najboljem izdanju:
-U prodavnici, uverite se da je kutija malina nežno postavljena na ostale namirnice u torbi, tako da nisu zgnječene.
-Nemojte prati ove bobice kada ih donesete kući. Ovo je jedna od najčešćih grešaka u bobicama! Lako upijaju vodu, što može izazvati plesni.
-Čuvajte ih u istoj posudi u kojoj ste ih kupili ili ih stavite u bilo koju posudu sa otvorima za „disanje“, nežno rukujući njima da ne budu modrice.
-Čuvajte bobice u frižideru ne duže od 2-3 dana.
-Kada budete spremni da ih koristite, operite bobice u cediljli, a zatim ih osušite na plehu ili poslužavniku sa papirnim ubrusima da upiju vodu.
Kako zamrznuti maline
Maline se zaista dobro zamrzavaju, najduže do godinu dana i ukusne su u smutijima. Možete slediti iste smernice za zamrzavanje bilo koje vrste svežeg voća.
Samo nakratko isperite bobice u cediljki, lagano protresite da uklonite vodu, a zatim uvaljajte bobice na polovinu obložene papirnim peškirom i ostavite da se ocede.
Pazite da ne pretrpate bobice, tako da svaka bobica ima svoj „prostor za disanje“. Zatim stavite ceo pleh u zamrzivač.
Kada su bobice zamrznute, recimo za 4-6 sati, stavite ih u vreću za zamrzavanje, zatvorite, etiketirajte i vratite u zamrzivač.
Preuzmite android aplikaciju.