Почетна > Бизнис
Бизнис

ММФ: Кина да појача вакцинацију и смањи економске ризике

Међународни монетарни фонд (ММФ) апеловао је данас на Кину да појача вакцинациону стопу, као и да пружи снажнију подршку свом „проблематичном сектору некретнина“ како би се повратило поверење и смањили ризици од глобалног економског успоравања и високих цена енергената.
ммф
Фото: Танјуг/Andrew Harnik

У годишњем извештају о економској политици Кине, ММФ је навео да задржава прогнозе раста БДП објављене у октобру, који предвиђају раст од 3,2 одсто у 2022. години и 4,4 одсто у 2023. години, под претпоставком постепеног укидања кинеске строге стратегије нулте толеранције на ковид у другој половини следеће године, пренео је Ројтерс.

„Иако је нулта толеранција на ковид постала блажа током времена, комбинација заразнијих сојева ковида и честе “рупе“ у вакцинацијама довеле су до потребе за јачим локдаунима, оптерећујући потрошњу и приватна улагања, укључујући и трошкове домаћинстава“, рекла је заменица генералног директора ММФ Гита Гопинат.

Коментари су дошли након што су се кинеске власти суочиле са порастом броја оболелих, што је повећало забринутост око економије и умањило наде за брзо поновно отварање земље, додаје британска новинска агенција.

Istanbul: Sastanak IAEA i Rusije o bezbednosti NE Zaporožje

Преузмите андроид апликацију.