Почетна > Зелени град
Актуелно Зелени град

Мирисно дрво у Новом Саду ускоро под заштитом

Поред тога што је Атлас – горостас који на леђима носи земаљску куглу, врста лептира и први вратни пршљен, реч ,,атлас“ у Новом Саду се везује и за стабло кедра чије темељне вредности чине импозантна димензија стабла и крошње, као и очувана виталност.
стабло
Фото: Градске инфо

С обзиром да је Покрајински завод за заштиту природе израдио студију заштите као стучно-документациону основу за успостављање заштите Споменика природе ,,Стабло атласког кедра у Новом Садуׅ“ очекује се да ће ово егзотично стабло ускоро бити проглашено заштићеним подручјем III категорије, од локалног значаја.

Стабло атласког кедра које је предложено за стављање под заштиту налази се на парцели некадашњег расадника ЈКП ,,Градско зеленило, а садашњег трговинског објекта ,,LIDL“ на Футошком путу.

Атласки кедар припадник је рода ,,Cedrus“, а етимолошки гледано сам назив потиче од грчке речи ,,keo“ што значи горети, пошто се дрво због пријатног мириса користило за кађење.

стабло
Фото: Градске инфо

Стабло атласког кедра са висином од преко 20 метара, хабитусом и декоративношћу, чија старост је процењена на око 80 година представља изузетан примерак своје врсте и прави раритет на овом подручју.

Имајући у виду процес урбанизације Српске Атине, данас постоји посебно наглашена потреба за заштитом и очувањем вредних зелених површина градске целине, а поред градских паркова посебну вредност имају стари дрвореди који су сачувани у градском језгру.

На кедру се могу се наћи три врсте шишарки, које имају ваљкасто-јајасти облик, са равним или утиснутим врхом. Оне достижу дужину од 5 до 7 cm и ширину од 4 cm. Зреле шишарке се распадају, након чега на њиховом месту остаје усправно круто вретено.

шишарке
Фото: Pixabay/Hans

Како јавне зелене површине у Новом Саду већ одржава ЈКП ,,Градско зеленило“ које је оспособљено за овакву врсту послова, Покрајински завод за заштиту природе је исто и предложило за управљача.

Кедар је такође нашао примену у столарству и бродоградњи, али је послужио и као инспирација за стварање чувене песме Мите Поповића, коју је извео Звонко Богдан, а чији стихови почињу са: ,,Саградићу шајку од сувога кедра, а катарку од шимшира и свилена једра“. Међутим, ово стабло атласког кедра свакако неће наћи примену у дрвној индустрији, него ће сигурно још деценијама улепшавати Српску Атину.

Koji Spomenik prirode krije kasarna ,,Dr Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici?

 

Преузмите андроид апликацију.