Почетна > Србија
Србија

Милићевић: Одлука о ранијем завршетку наставе због трагедија које смо имали

Влада Србије је одлуку о томе да се настава у основним и средњим школама заврши 6. јуна донела због трагедија које су дубоко погодиле читаво друштво, изјавио је в.д. министра просвете у Влади Србије и министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић.
djordje milicevic
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је у интервјуу за „Вечерње новости“ рекао да је циљ нашег образовног система да пружи адекватну подршку ученицима, да их охрабрује на путу учења и омогући им да израсту у здраве и свесне појединце, те да је у садашњем тренутку важније него икада да да се усредсредимо на оно што је најбоље за нашу децу.

Додао је да школе могу да наставе са радом до 20. јуна за ученике који то желе.

Одговарајући на питање да ли мисли да Србију чекају ванредни избори, Милићевић је рекао да је председник Србије Александар Вучић на првобитни захтев једног дела опозиције одговорио пристојно, уз поштовање политичких противника и додао да они не траже изборе, нити желе дијалог, већ како да дођу до власти без избора.

Када је реч о протестима против насиља у којима учествује и опозиција, истакао је да подржава сваку борбу против насиља али да ови протести нису против насиља, већ груба злоупотреба трагедије у политичке сврхе.

„Легитимно је да опозиција протестује али ако се већ позивате на борбу против насиља, онда би било логично и да предложите мере за његово спречавање и заштиту деце. Оно што чујемо као захтеве нису никакве мере ни озбиљна политика, већ класично политикантство“, оценио је Милићевић.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији рекао је да слике насиља над Србима у Звечану не бисмо гледали да је формирана Заједница српских општина и да свакога дана може да дође до ескалације ситуације, јер, како је навео, Курти машта о рату.

„Жели да увуче НАТО у сукоб са Србијом, а ми никако не смемо да упаднемо у замку. Као што је рекао председник, сви знају да је Курти крив, али не постоји чврста воља да се он казни“, рекао је он.

Додао је да је укор који је Курти добио из Вашингтона и од Макрона, иако није довољан, добар сигнал да су коначно и на Западу схватили да је Курти једина претња миру.

Према његовим речима, тренутно не постоје услови за слободне изборе на северу Косова и Метохије, све док специјалци са дугим цевима блокирају зграде институција, укључујући и школе.

Srbi se deseti dan okupljaju ispred Opštine u Zvečanu

Преузмите андроид апликацију.