Почетна > Србија
Србија

Срби се десети дан окупљају испред Општине у Звечану

Срби се и данас окупљају у близини зграда локалних самоуправа на северу Косова и Метохије у којима им је онемогућен рад откад су специјалци косовске полиције заузели те објекте.
Фото: Танјуг/Дописништво КиМ

Кфор се и даље налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану.

Срби истрајавају на захтевима да албански председници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и да буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца – Срба из свих крајева Косова и Метохија, обратило се међународној заједници да хитним мерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.

Од прошлог петка траје криза на северу Косова и Метохије, од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.

Такође, Бела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

Вучић: Обешена лутка потврђује “диктаторску природу власти”

Преузмите андроид апликацију.