Почетна > Србија
Србија

Вучић: Обешена лутка потврђује “диктаторску природу власти”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да лутка обешеног председника на протесту опозиције “Србија против насиља” у Београду најбоље потврђује “диктаторску природу власти у нашој земљи”.
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Вучић је на тај начин, између осталог, одговорио на констатацију новинара да су због сличне ситуације хулигани, који су носили лутку новинарке Бранкице Станковић, осуђени на 16 месеци затвора.

“Ја мислим да ту постоји једна велика разлика. Сит сам тих бесмислених лажи, то је донео не знам ко са стране. Не, имали су вешала и 2017. 2018. и 2019. године, сад уместо вешала су донели отприлике како завршите на вешалима, али има једна разлика у овоме што сте ви рекли. Мој посао је да такве свињарије трпим. Ја сам председник, мој посао је да чак и претње смрћу огољене на такав начин трпим”, рекао је Вучић новинарима после обележавања Дана МУП-а.

Он је навео да дневно добија преко 200 директних претњи смрћу и да је, како је рекао, на то навикао.

“Што се тиче других порука, ја сам разумео да велики део људи жели већу сигурност и безбедност и управо предузимамо све мере. До јутрос је негде око 68.000 предато цеви и минско-експозливних средстава. То су конкретни кораци и потези које држава предузима”, истакао је председник.

Према његовим речима, акција разоружавања је најбоља у историји српске полиције и позвао је људе да то учине до 8. јуна, а видеће се да ли ће се продужити још који дан.

“Ми идемо у Народну скупштину ускоро са предлогом измена закона где бисмо пооштрили санкције за оне код којих пронађемо нелегално оружје и идемо у све остале поступке о којима смо говорили”, рекао је Вучић.

Наводећи да је било много манипулација да је људе називао хијенама и лешинарима, Вучић је казао да је тако називао политичаре који злоупотребљавају трагедију.

Навео је и да је из ријалитија на којима су поједини из бивше власти зарађивали изашло најмање двојица убица, а сада неком другом држе предавања.

“А каква је то порука када оне којима је у току суђење за насилничко понашање доведете на протест против насиља, боље да не говорим шта мислим.

Покушавам да се суздржим”, рекао је Вучић.

Поручио је да је он отворен за разговоре.

“Ја сам отворен за разговоре. Знам да их нико не жели зато што се многи уздају у чудо, јер хоће на силу да преузму власт. Неће се догодити, али док то схвате и док схвате да је ипак потребно да се разговара, проћи ће неко време”, рекао је Вучић и поновио да су његова врата отворена.

“Сваки дан су отворена врата да разговарају на коју год тему, од РТС-а и РЕМ-а, о свему о чему ми не одлучујемо, али да видимо како да поставимо неке оквире у којима треба да се крећемо сви заједно и како и на који начин да умиримо ситуацију и да се ујединимо по важним питањима, а то је како да радимо како да земља напредује”, рекао је Вучић.

Каже да је поносан на чињеницу да, иако се заузимају међународни путеви и аутопутеви током протеста, полиција не реагује чиме држава показује демократски капацитет.

Vučić: Pre kraja godine policiji značajno povećanje plata

 

Преузмите андроид апликацију.