Početna > Srbija
Srbija

Mijačić: Borelj poručio da mora da se implementira sve ono što je dogovoreno

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je danas da je visoki predsednik EU Žozep Borelj poručio da je sporazum postignut prvo u Briselu a zatim i u Ohridu i da ono što su se dogovorile dve strane mora da se implementira u celosti.
Josep Borrell Fontelles, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy speaks during a session on one year after Russia’s invasion of Ukraine, Wednesday, Feb. 15, 2023 at the European Parliament in Strasbourg, eastern France. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

On je u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji objasnio da je realnost takva da će pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo doneti odluku u skladu sa njihovim interesima i u skladu sa njihovom državnom politikom i dodao da je moguće doći do jednog, eventualno dva priznanja.

Mijačić je istakao da ne bi bilo iznenađujuće da Grčka prizna Kosovo u nekom narednom periodu s obzirom na njene dobre diplomatske odnose sa kosovkskom stranom i dodao da Slovačka i Rumunija još uvek balansiraju.

Smatra da Španija i Kipar u ovom trenutku neće priznati Kosovo ali neće ni sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„ZSO nema teritorijalni karakter. U pitanju je 10 opština, četiri su skoncentrisane na severu, šest je na jugu i bazična ideja 2013. i 2015. godine je takva da te opštine mogu zajednički da sprovde neke od nadležnosti, da zajednički nastupaju u nekim poljima, obrazovanja, zdravstva.

Pojavljuju se i drugačiji modeli koji uključuju neku vrstu teritorijalne autonomije za sever i neku vrstu kulturne autonomije za sva područja na kojima žive Srbi, ali još uvek nije došlo do tih pregovora o tim modalitetima. Kada Kurti izjavljuje ovo što je izjavio juče u parlamentu to znači da on sa tvrdokornog stava da ne želi da prihvati formiranje ZSO, sada ne želi da formira bilo kakvu teritorijalnu celovitost opština na severu Kosova“ objasnio je on.

Dodaje da je to proces koji će se odvijati u formi dijaloga i da izjave Kurtija koje idu u različitim pravcima, ne znače da u konačnici Srbi neće dobiti tu teritorijalnu autonomiju makar za te četiri opštine koje su na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, ptrebni su različiti koraci da bi se ostvarili različiti rezultati, ali postoji velika uzajamna uslovljenost između koraka.
„Da bi se formirala ZSO, nju mogu da formiraju samo konstitutivni elementi tj. opštine koje su konstituisane. Znamo da su na severu Kosova Srbi izašli iz institucija i da su gradonačelnici napustili te funkcije, tako da ako nema formiranih opština nema ni ZSO. Da bi se opštine formirale moraju da se organizuju izbori“, rekao je Mijačić.

Dodaje da sa druge strane Srpska lista sa pravom kaže da ne može da izađe na izbore dok postoji prisustvo specijalnih policijskih snaga i dok se ne krene s formiranjem ZSO u smislu izrade statutarnih elemenata.

Jednostavna promena dnevne rutine može vam pomoći da izgubite višak kilograma

Preuzmite android aplikaciju.