Почетна > Србија
Србија

Мијачић: Борељ поручио да мора да се имплементира све оно што је договорено

Координатор Националног конвента о ЕУ за поглавље 35 Драгиша Мијачић изјавио је данас да је високи председник ЕУ Жозеп Борељ поручио да је споразум постигнут прво у Бриселу а затим и у Охриду и да оно што су се договориле две стране мора да се имплементира у целости.
Josep Borrell Fontelles, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy speaks during a session on one year after Russia’s invasion of Ukraine, Wednesday, Feb. 15, 2023 at the European Parliament in Strasbourg, eastern France. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Он је у емисији „Уранак“ на К1 телевизији објаснио да је реалност таква да ће пет земаља чланица ЕУ које нису признале Косово донети одлуку у складу са њиховим интересима и у складу са њиховом државном политиком и додао да је могуће доћи до једног, евентуално два признања.

Мијачић је истакао да не би било изненађујуће да Грчка призна Косово у неком наредном периоду с обзиром на њене добре дипломатске односе са косовкском страном и додао да Словачка и Румунија још увек балансирају.

Сматра да Шпанија и Кипар у овом тренутку неће признати Косово али неће ни спречавати чланство Косова у међународним организацијама.

„ЗСО нема територијални карактер. У питању је 10 општина, четири су сконцентрисане на северу, шест је на југу и базична идеја 2013. и 2015. године је таква да те општине могу заједнички да спровде неке од надлежности, да заједнички наступају у неким пољима, образовања, здравства.

Појављују се и другачији модели који укључују неку врсту територијалне аутономије за север и неку врсту културне аутономије за сва подручја на којима живе Срби, али још увек није дошло до тих преговора о тим модалитетима. Када Курти изјављује ово што је изјавио јуче у парламенту то значи да он са тврдокорног става да не жели да прихвати формирање ЗСО, сада не жели да формира било какву територијалну целовитост општина на северу Косова“ објаснио је он.

Додаје да је то процес који ће се одвијати у форми дијалога и да изјаве Куртија које иду у различитим правцима, не значе да у коначници Срби неће добити ту територијалну аутономију макар за те четири општине које су на северу Косова.

Према његовим речима, птребни су различити кораци да би се остварили различити резултати, али постоји велика узајамна условљеност између корака.
„Да би се формирала ЗСО, њу могу да формирају само конститутивни елементи тј. општине које су конституисане. Знамо да су на северу Косова Срби изашли из институција и да су градоначелници напустили те функције, тако да ако нема формираних општина нема ни ЗСО. Да би се општине формирале морају да се организују избори“, рекао је Мијачић.

Додаје да са друге стране Српска листа са правом каже да не може да изађе на изборе док постоји присуство специјалних полицијских снага и док се не крене с формирањем ЗСО у смислу израде статутарних елемената.

Jednostavna promena dnevne rutine može vam pomoći da izgubite višak kilograma

Преузмите андроид апликацију.