Početna > Svet
Svet

Meloni: Italija snažno podržava NATO i Ukrajinu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni danas se sastala sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i izjavila da je Italija „snažno posvećena“ Alijansi i naporima da se zaustavi ruska invazija na Ukrajinu.
Foto: Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

Najbolji način da se sačuva evropska bezbednost je očuvanje jedinstva, naglasila je Meloni, a preneo AP.

„Imajući u vidu najvažniji izazov današnjeg vremena, Italija snažno podržava teritorijalni integritet, suverenitet i slobodu Ukrajine. Političko jedinstvo NATO-a i naša puna podrška Ukrajini su po nama najbolji mogući odgovor NATO saveznika“, rekla je Meloni dok je stajala pored Stoltenberga.

Predsednica stranke Braća Italije u oktobru je postala prva italijanska premijerka posle Drugog svetskog rata koja potiče iz redova krajnje desnice.

Njena vatrena podrška Ukrajini nije uvek u skladu sa stavovima njenih glavnih koalicionih partnera iz Napred Italija Silvija Berluskonija i Lige Matea Salvinija, koji su mnogo uzdržaniji po tom pitanju, navodi AP.

Berluskoni je u oktobru izjavio da je ponovo uspostavio kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da su jedno drugom poslali rođendanske poklone i „lepe reči“.

„Za rođendan mi je poslao 20 flaša votke i pismo puno lepih reči. Odgovorio sam flašama vina Lambrusko i takođe napisao veoma ljubazno pismo“, rekao je tada Berluskoni.

Meloni je tada oštro reagovala na izjave Berluskonija, upozoravajući ga da u njenoj vladi neće biti mesta za bilo koga ko podržava Rusiju.

EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i delu Gruzije

Preuzmite android aplikaciju.