Почетна > Свет
Свет

Мелони: Италија снажно подржава НАТО и Украјину

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони данас се састала са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и изјавила да је Италија „снажно посвећена“ Алијанси и напорима да се заустави руска инвазија на Украјину.
Фото: Танјуг/AP/Alessandra Tarantino

Најбољи начин да се сачува европска безбедност је очување јединства, нагласила је Мелони, а пренео АП.

„Имајући у виду најважнији изазов данашњег времена, Италија снажно подржава територијални интегритет, суверенитет и слободу Украјине. Политичко јединство НАТО-а и наша пуна подршка Украјини су по нама најбољи могући одговор НАТО савезника“, рекла је Мелони док је стајала поред Столтенберга.

Председница странке Браћа Италије у октобру је постала прва италијанска премијерка после Другог светског рата која потиче из редова крајње деснице.

Њена ватрена подршка Украјини није увек у складу са ставовима њених главних коалиционих партнера из Напред Италија Силвија Берлусконија и Лиге Матеа Салвинија, који су много уздржанији по том питању, наводи АП.

Берлускони је у октобру изјавио да је поново успоставио контакт са председником Русије Владимиром Путином и да су једно другом послали рођенданске поклоне и „лепе речи“.

„За рођендан ми је послао 20 флаша вотке и писмо пуно лепих речи. Одговорио сам флашама вина Ламбруско и такође написао веома љубазно писмо“, рекао је тада Берлускони.

Мелони је тада оштро реаговала на изјаве Берлусконија, упозоравајући га да у њеној влади неће бити места за било кога ко подржава Русију.

EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i delu Gruzije

Преузмите андроид апликацију.