Početna > Srbija
Srbija

Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“

Dvanaesti međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ biće održan od 8. do 15. novembra, u onlajn izdanju, pod sloganom „Klimatska uzbuna“, navedeno je u saopštenju Sekretarijata za zaštitu životne sredine. I ove godine svi sadržaji će biti besplatni i dostupni na internet portalu festivala (www.greenfest.rs).
<img src="announcement.jpg" alt="announcement about climate emergency">
Foto: PrtSc/Green Fest

Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme moći će da pogledaju ukupno sedam dugometražnih i 34 filma srednjeg i kratkog metra, pet panel diskusija i jednu virtuelnu izložbu.

Na festivalu će moći da se pogledaju filmovi poput višestruko nagrađivanog „Jednom kada saznaš“, o klimatskim promenama i smanjenju resursa, zatim „Ustajemo“ koji nas kroz razgovore sa brojnim, poznatim i nepoznatim ljudima, poput muzičara Mobija, Dalaj Lame, Tonija Robinsa, Ričarda Brensona i di-džej Spukija, prikazuje nove modele uspeha i napretka koji nam mogu pomoći na putu čovečanstva da napokon napravi budućnost kakvu svi zaslužujemo. Film „2040“ je priča o nadi koja posmatra veoma realne mogućnosti da ljudska civilizacija može da preokrene globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića, zatim film „Ofir – zemlja blaga“ koji je poetična, ali dramatična oda neizbrisivoj žeđi za slobodom, kulturom i suverenitetom, a film osvetljava najveći sukob na Pacifiku od Drugog svetskog rata, otkrivajući vidljive i nevidljive lance kolonizacije i njene trajne cikluse fizičkog i psihološkog ratovanja. Film „Duša bicikliste“ otkriva vrednosti koje se gube u našem savremenom društvu, kao što su važnost prijateljstva, ekologija, vrednovanje starog, minimalizam i druge važne premise za postizanje jednostavnijeg i ispunjenijeg života onime što je zaista važno. Jedan od „najukusnijih“ filmova na festivalu „Kuvanje odbačene hrane“ prati reditelja, aktivistu i kuvara Davida Grosa na putovanju kroz Evropu na kojem učimo šta se sve baca od hrane i koji su to razlozi.

Filmovi kratkog i srednjeg metra svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Gotovo 95 odsto ovog programa su filmovi iz 2020. i 2021. godine i raspoređeni su u tri kategorije – kratki metar, srednji metar i animirani film.

Obrazovni program festivala donosi sjajne razgovore sa našim najvećim stručnjacima na različite teme. Sve panel diskusije će biti emitovane uživo na fejsbuk stranici festivala. Serija razgovora, pod nazivom „Akcija za klimu ODMAH“, počinje 8. novembra u 19 časova, kada se održava prvi panel – „Klimatska akcija i COP26“. Klimatske promene postaju sve ozbiljnije i posledice već osećamo. Saznaćemo kako napredujemo u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma i kako izgleda budućnost izmenjene klime.

<img src="movie.jpg" alt="movie about nature">
Foto: Pixabay/geralt

Kroz ovaj razgovor nas vode Antoan Avinjon iz Delegacije Evropske unije, Aleksandar Macura iz RES fondacije, Nemanja Milović urednik portala Klima101, dr Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta i Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Energetska tranzicija sa sobom ne nosi samo napuštanje fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, već znači i decentralizaciju i demokratizaciju energetskog sistema. Pored velikih elektrana, ekspanzija obnovljivih izvora, a posebno solarne energije, omogućava i građanima da zauzmu važno mesto u procesu proizvodnje električne energije. Na koji način je to moguće saznaćemo na panelu „Kako građani postaju proizvođači električne energije?“ (9. novembra u 19 časova) u razgovoru sa Slobodanom Jerotićem direktorom JKP „Toplana – Šabac“, Anom Džokić i Đorđem Samardžijom iz Energetske zadruge „Elektropionir“, dr Vukom Radmilovićem sa Tehnološko-metalurškog fakulteta i Nemanjom Milovićem urednikom portala Klima 101.

U okviru panel diskusije „Nevidljivi urbanizam klimatskih promena“ (12. novembra u 19 časova) saznaćemo kako da uvidi građana o klimatskim promenama utiču na aktuelne pravce razvoja grada, da li je saradnja različitih aktera i donosioca odluka – utopija ili nužnost pri budućim razmatranjima klimatskih promena u gradovima. Na panelu učestvuju dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta, dr Tanja Adnađević iz projekta TeRRIFICA u Srbiji, dr Ivan Simić sa Arhitektonskog fakulteta, dr Iva Čukić i Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta.

Ovogodišnji „Green Fest“ su podržali Delegacija Evropske unije, Francuski institut i ambasada Francuske, Hajnrih Bel fondacija, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo kulture RS, kao i mnogobrojni partneri i prijatelji festivala.

Unapređenje mobilnosti u Beogradu kroz uvođenje javnog prevoza na rekama

 

Preuzmite android aplikaciju.