Почетна > Србија
Србија

Унапређење мобилности у Београду кроз увођење јавног превоза на рекама

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је на седници Скупштине Града Београда, донета Одлука о јавном превозу путника у линијској пловидби на територији града, чиме је остварена могућност да Град Београд на рекама успостави јавни превоз.
<img src="bridge.jpg" alt="bridge in the city">
Фото: Pixabay/designermikele

,,Овом одлуком смо први пут одредили услове за обављање јавног превоза бродовима, обавезе превозника и путника, обим и квалитет услуга, као и ко је дужан да обавља контролу. Одлука предвиђа да бродске линије могу бити за линијску пловидбу, али и туристичко-кружне линије“, изјавио је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је овај пројекат од великог значаја за нашу престоницу с обзиром на то да град лежи на ушћу две међународне пловне реке. Увођењем овог вида јавног превоза биће појачан туристички потенцијал града, отворена нова радна места, те ће се наставити са развојем еколошке одрживости.

,,Један од кључних услова развоја јавног превоза путника у линијској пловидби је и његова интеграција са постојећим подсистемима јавног линијског превоза путника у Београду. Свим путницима ова услуга биће омогућена уз помоћ исте картице коју користе и за остале видове јавног превоза“, нагласио је градоначелник.

<img src="river.jpg" alt="river in the city">
Фото: Pixabay/alexsrbija

Линије речне пловидбе ће се утврђивати у складу са потребама становништва, а регистрацију ће вршити Секретаријат за јавни превоз уз претходно одобрење Лучке капетаније. Редован превоз бродовима обављаће се од 6 до 22 часа, осим у данима када пловидба није могућа због временских услова.

,,Реализацију одлуке спроводиће Секретаријат за јавни превоз и у наредном периоду, а овај секретаријат ће развијати и модел по коме ћемо успоставити овај вид превоза. Срећан сам што Београд наставља да се развија као модерна европска престоница, што нашим грађанима на овај начин побољшавамо квалитет живота и водимо рачуна о животној средини“, закључио је први човек престонице.

О давању назива улице Љубану Једнаку прочитајте ОВДЕ.

 

Преузмите андроид апликацију.