Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Међународни дан младих обележен на Штранду

“Новосадски омладински фестивал”  је, уз неколико садржаја, обележио Међународни дан младих на Штранду.
Фото: Градске инфо

У оквиру фестивала представљено је више од 15 омладинских организација, те су посетиоци имали прилику да упознају њихове активности, придруже им се и на тај начин пруже подршку деловању удружења. Фестивал је, такође, обухватио изложбу младих уметника, која је имала хуманитарни карактер, спортски део у оквиру којег је организован турнир у модерном спорту текболу, као и музички део у виду наступа бендова “Пет минута славе” и “Чупавци”, и Јоване Филиповић.

„Планирали смо доста активности, од хуманитарног дела, преко спорта и дијабетеса, до различитих тема, попут дебате о међугенерацијској сарадњи и солидартности, тако да свако може да пронађе нешто за себе“, објаснила је организаторка манифестације Катарина Маринковић.

„Обратили смо пажњу и на младе који нису из Новог Сада, свако на одређен начин може допринети својој околини и од ових удружења научити нешто ново“.

Фестивал је обележила и дебата „Међугенерацијска солидарност: стварање света за све узрасте”.

„Желимо да појачамо свест о међугенерацијској солидарности, која је уједно и тема овогодишњег Међународног дана младих“, истакао је један од организатора дебате Никола Малетић.

„Међугенерацијска солидарност није само тема младих, јер се са том врстом дискриминације сусрећу сви, какав год положај да имају, тако да се трудимо да већ данас пронађемо решење да превазиђемо те проблеме. Добар пример међугенерацијске солидарности је доба короне, када старији и пензионери нису смели да излазе, па су ту били млади који су им помагали. Међутим, имамо много примера где немамо тако добру међугенерацијску солидарност. Рецимо, када млади не могу да се запосле, јер ће на одређено место пре примити некога ко већ има искуства. Исто тако, дешава се да млади у породици не помажу старијима или, ако им помажу, то чине из принуде или користи. Свет за све узрасте функционише на сагледавању потреба из свачијег угла и проналажењу неког компромисног решења како би свима било боље“.

Манифестација је реализована уз подршку Градске управе за привреду, Градске управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе, ОПЕНС-а и Градског зеленила, а у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са цивилном друштвом Новог Сада и Новосадским омладинским форумом.

Novosadska dizajnerka predstavila svoju kolekciju “Amanet” u Torinu, inspiracija bila Čučuk Stana

Преузмите андроид апликацију.