Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Међународни дан јоге – 21.јун

Данас се обележава Међународни дан јоге.
Фото: Unsplash/Kike Vega

Јога је добар пут до јаког психичког и физичког здравља. И управо се баш овај вид вежбања саветује као јако добар алат против стреса и доброг функционисања читавог организма.

Зачетак јога вежбања долази из Индије, а настала је као резултат трагања ондашњих мислилаца за одговорима на питања: „ Која је сврха живота“, „ Ко смо ми“ и сл.

Баш као што и сама реч јога значи, она уједињује тело, срце и ум. Односно она нам обезбеђује хармонију физичких радњи, емоција и мисли.

Као традиција која се развијала и еволуирала хиљадама година, јога представља скуп свих највиших знања из целог света, преточен у науку о људском бићу и свим аспектима његовог постојања.

Јога на Запад, тј. Америку стиже 1893. године, али тек седамдесетих година 20. века доживљава велику популарност. Занимљиво је рећи да је наш научник Никола Тесла био инспирисан појединим индијским списима, које су њихови мудраци донели у САД.

Уједињене нације су 11.12.2014. године одобриле резолуцију којом се 21. јун проглашава Међународним даном јоге.

Иако јогу многи посматрају као веома лако вежбање, она то свакако није, јер у себи обједињује јачање мишића, умирење мисли, одржавање баланса. Једном речију, јога је комплетна активност која је благодетна, како за наше физичко здравље, тако и за наш ум и душу.

Које добробити нам јога доноси?
Фото: Unsplash/Rawan Yasser
Повећава флексибилност

Редовним, стрпљивим, а пре свега правилним извођењем јога асана (положаја), наши мишићи постају флексибилнији, а зглобовима се повећава опсег покретљивости. И поред физичке флексибилности, јога ће нам да попустимо и отпустимо све блокаде у нашем уму.

Јача мишиће

Комплексни положаји који се изводе током вежбања јоге, ангажују мноштво мишића. почевши од оних великих група мишића, које се ангажују и другим вежбањем, па све до оних најситнијих, које никад нисмо ни ангажовали све док нисмо дошли на први час јоге.

Унапређује имуни систем

Балансирањем ендокриног система и опуштањем нервног система, који се добија вежбањем јоге, доводе до побољшања имуног система.

Фото: Unsplash/Alex Shaw
Поправља држање

Вежбање јоге је изузетно добро за правилно држање. Ослобађа нелагоду у вратном делу и леђима, јача кичму и мишиће, а самим тим поправља држање нашег тела.

Узрокује спорије, а дубље дисање

Кроз вежбање јоге успоставља се спорије, али дубље дисање, што за последицу има смиривање нервног система. Велики број људи јако плитко дише, чиме се кисеоник у мањој количини доводи у алвеоле, а самим тим и у наш читав организам.

Позитивно утиче на кардиоваскуларни систем

Вежбањем динамичније јоге, број откуцаја срца се доводи у аеробну зону, што јако погодује срцу и целом кардиоваскуларном систему. Исто тако, јога снижава број откуцаја срца у мировању и повећава максимални унос кисеоника и аеробне активности.

Опушта нервни систем

Дисање (пранејама), које се практикује током вежбања, доводи до опуштања нервног система. Често се током вежбања јоге стимулише симпатички нервни систем екстензијама, балансирањем на рукама или снажним дисањем.

Применом релаксирајућих и стимулишућих вежби јоге, долази до финог подешавања аутономног нервног система, који је спреман да одреагује на стрес.

Фото: Unsplash/h-f-e-co-studio
Снижава крвни притисак и шећер у крви

Јога нас доводи до ефикаснијег управљања стресним ситуацијама. Опушта нас и релаксира, а тиме долази и до снижавања крвног притиска. Такође, смањењем кортизола и адреналина, као последице вежбања, јога доприноси и смањењу шећера у крви.

Води нас ка здравијим навикама

Редовним вежбањем повећава се осетљивост да спознамо шта нашем телу и уму прија, а шта не. Лакше се усвајају здраве навике, те није нимало необично остављање цигарета, лоше исхране и алкохола.

Уколико до сада нисте пробали овај вид активности, почастите своје тело и ум са јогом и спознајте све бенефите које она доноси.

Omiljeni položaj bez kojeg se joga ne može zamisliti

Преузмите андроид апликацију.