Почетна > Нови Сад
Нови Сад Србија

Медаље за српске гимназијалце на Хемијској олимпијади

Ученици из Србије освојили су четири бронзане медаље на 54. Међународној хемијској олимпијади, одржаној од 10. до 18. јула, коју је онлајн организовала НР Кина.
Фото: Природно-математички факултет у Новом Саду

Освајачи медаља су ученици Математичке гимназије из Београда Урош Полексић, Димитрије Глигоровски и Ðорђе Паројчић, и ученица Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, Дуња Вуковић.

„Ментори екипе су били др Душан Сладић, председник Српског хемијског друштва и професор на Хемијском факултету Универзитета у Београду и др Нико Радуловић, декан Природно-математичког факултета у Нишу“, наводи се у саопштењу Природно – математичког факултета Нови Сад.

Олимпијада је одржана као онлајн такмичење, аутори свих девет задатака су из Кине и учествовало је 326 такмичара из 83 земље.

Двонедељне припреме екипе, у организацији Српског хемијског друштва, одржане су на Хемијском факултету.

У припремама и спровођењу такмичења су, поред ментора, учествовали и ранији освајачи медаља Видак Раичевић са Природно математичког факултета у Новом Саду и Филип Колџић студент Технолошко – металуршког факултета у Београду, као и др Ирена Новаковић са Института за хемију, технологију и металургију.

Учешће екипе су финансијски и организационо помогли Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Српско хемијско друштво, Нафтна индустрија Србије и Хемијски факултет.

Међународна хемијска олимпијада најпрестижније је светско такмичење из хемије за средњошколце. Србија као независна држава на њему учествује од 2012. године, а наши ђаци сваке године на њему освајају одличја и остварују значајне резултате.


Vodič za brucoše: Studentski dom „Slobodan Bajić“

Преузмите андроид апликацију.