Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Водич за бруцоше: Студентски дом „Слободан Бајић“

Од свог оснивања, 1954. године, Студентски центар је пословао као установа са самосталним финансирањем, затим је био у саставу Универзитета, да би последњим реорганизовањем, 1993. године, био уређен као установа студентског стандарда, чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина.
Фото: Градске инфо

Студентски центар обезбеђује смештај за 3.064 студената у студентским домовима. У осам домова у Новом Саду капацитет је 2.653 места. Поред редовних места у расподели је предвиђено још 60 места. За међународну размену је резервисано 40 места, а 20 места су економска. За студентски дом у Зрењанину је резервисано 208 места, а за студентски дом у Сомбору 143 места.

Студентски дом „Слободан Бајић” је дом II категорије. Дом је изграђен 1968. године. Налази се на насељу Лиман I, у Улици др Симе Милошевића, бр. 10. Састоји се из крила А и Б.

Ово је по броју соба, највећи дом у Новом Саду. У њему има места за 758 студената. Структура станара дома је мешовита. Собе су двокреветне. Распоред соба, чајних кухиња и купатила је такав да студенти из две собе, њих четворо, користе једну чајну кухињу, један тоалет и два умиваоника.

Фото: Градске инфо

Туш кабину заједнички користе студенти из четири собе. У дому се налазе читаонице, библиотека, рачунарска учионица и ТВ сала. Све собе у дому имају прикључак за интернет.

У приземљу дома „Слободан Бајић” налази се 17 соба, које су адаптиране, како би их могли користити студенти са инвалидитетом који се отежано крећу или за кретање користе инвалидска колица.

дом
Фото: Градске инфо

На улазу у дом изграђена је приступна рампа. Благајна исхране и Служба смештаја Студентског центра Нови Сад налазе се у склопу овог дома. У просторијама Службе смештаја налази се Канцеларија за студенте са инвалидитетом, студенте са хроничним болестима и студенте реконвалесценте.

Студентски дом „Слободан Бајић” има вешерај у приземљу са седам машина за прање веша и седам машина за сушење веша.

Због саме локације на којој се налази, у Кампусу Универзитета и близини факултета, овај дом је један од најпожељнијих за живот, ако питате студенте.

Фото: Градске инфо

Близина мензе, Спенса-а и купалишта Штранд, додатно иду у прилог овој тези.

Лети су честа дружења на фонтани испред Бајића, па слободно време које имате између предавања, вежби и учења на факултету, увек је испуњено квалитетним садржајем.

Kako je klopati u studentskoj menzi? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.