Početna > Srbija
Srbija

Matić: Nove Uredbe doprineće stabilizaciji domaćeg tržišta

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je odluku vlade o ograničenju izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna, kao i usvajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata i istakla da nove mere doprinose stabilnosti životnog standarda građana.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

„Zbog kretanja cena na svetskom tržištu koja su u stalnom porastu bilo je neophodno da na određen period ograničimo izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekupe i suncokretovog ulja, kako bismo reagovali na potencijalnu opasnost koja preti našem tržištu“, navela je Matićeva u saopštenju.

Kaža da je snabdevenost svim ovim proizvodima dobra, ali da su zbog potresa na globalnom tržištu ove mere važne zbog obezbeđenja sigurnosti stanovništva i naše ekonomije.

Ona je dodala da će i odluka o ograničenju cena naftnih derivata, takođe, doprineti stabilizaciji i napominula da nova uredba stupa na snagu danas i važi narednih 30 dana.

Podseća da se odnosi na naftne derivate evro dizel i benzin evro premijum BMB 95.

Novom Uredbom predviđeni su uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, a utvrđuje se maksimalna maloprodajna cena.

Pivredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje, obavezuju se da, ukoliko su do donošenja uredbe isporučivali derivate, nastave sa isporukom isključivo utakanjem u rezervoare prevoznih sredstava.

Takođe, doneta je i odluka o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte olovnog benzina, bezolovnog benzina i gasnih ulja.

Mićović: Vozači za gorivo ne treba da brinu

Preuzmite android aplikaciju.