Почетна > Србија
Србија

Мићовић: Возачи за гориво не треба да брину

Малопродајне цене нафтних деривата усклађиваће се сваког петка. Генерални секретар „Удружења нафтних компанија Србије“ Томислав Мићовић рекао је за РТС да је уредбом предвиђено да истог тренутка када на сајту Министарства тровине буду објављене цене, тада ће и потрошачи и нафтни сектор бити упознати са новим ценама и примена креће одмах.
Фото: PrtSc/Color Media Communications/YouTube

Како би спечила поремећаје на тришту Влада Србије привремено је забранила извоз основних пољопривредних прехрамбених производа.

За 20 одсто, привремено су смањене и акцизе на нафтне деривате, укинуте цариске дажбине на нафту и на месец дана су ограничене и максималне цене евродизела и бензина. За пољопривреднике цена дизела остаје 179 динара, важи само на НИС-овим пумпама.

Томислав Мићовић, генерални секретар „Удружења нафтних компанија Србије“ рекао је за РТС да су цене на пумпама и претходних 30 дана биле ограничене али на фиксном нивоу, сада ће сваког петка уз уважавње свих промена које се дешавају на глобалном тржишту бити кориговане и на доле и на горе – сваких седам дана.

„Ово је за нама један врло непријатан период за нафтни сектор, све време око нас цене сирове нафте, рафинериских производа су дивљале а код нас су цене биле фиксне и једва смо дочекали период где ће релано бити уважено оно што се дешава“, истакао је Мићовић.

Према његовим речима, да није држава овако одреаговала повећање цене би било далеко веће.

„Уредба о максимално дозовољеној цени деривата нафте је обајвљена, али недостаје правилник Министарства енергетике, које ће у зависности од данашњих котација на берзама одредити колико је она и проследити ту велепродајну цену Министарству трговине и оно ће објавити које ће цене наредних седам дана максимално бити дозвољене на бензинским станицама“, каже он.

Како је уредбом предвиђено, истог тренутка када на сајту Министарства тровине буду објављене цене, тада ће и потрошачи и нафтни сектор бити упознати са новим ценама.

„Замолио бих за мало стрпљења, нафтне комапније морају да у свом систему промене те цене, то ће трајати 15 минута, одмах ће бити примена“, каже Мићовић.

Нико не може ићи изнад тих максимално дозвољених цена, каже Мићовић. Адитивирана горива нису обухваћена уредбом, нису цене лимитиране.

Sastanak sa šeficom nemačke diplomatije

Преузмите андроид апликацију.