Početna > Srbija
Srbija

Marinković: I ovog februara prisutne mnogobrojne respiratorne infekcije

U respiratornoj ambulanti Doma zdravlja Savski venac svakodnevno se pregleda između 35 i 75 pacijenata koji se javljaju zbog simptoma kao što su bol u grlu, povišena temperatura, suvi ili produktivni kašalj, glavobolja, malaksalost i bol u mišićima.
marinković
Foto: Pexels/Pixabay

“Kao i svake zime, tako i ovog januara i februara prisutne su mnogobrojne respiratorne infekcije. Lako i brzo se šire jer ljudi provode dosta vremena u zatvorenom prostoru. Najčešći izazivači su rinovirusi, virus influence, respiratorni sincicijelni virus, korona virusi“, rekla je za Tanjug lekar opšte prakse DZ “Savski venac” Biljana Marinković.

Ona je naglasila, da se svi pacijenti po podlasku odmah testiraju na kovid, te da bude oko 15 do 20 posto pozitivnih, a onda se na osnovu pregleda i kliničke slike radi laboratorijska i rentgen dijagnostika po proceni lekara. Potom se donosi odluka o načinu lečenja, rekla je Marinković.

“Terapija može biti samo simptomatska antipiretici, vitamini, dekongestivi, antivirusna ili ako su povišeni zapaljenski parametri uvode se i antibiotici koje pacijenti nikako ne treba da uzimaju sami već isključivo po savetu lekara. Kliničke slike ove zime variraju od lakših kojih je najviše, preko srednje teških i retko teških , koje srećemo kod pacijenata sa komorbiditetima i onima oslabljenog imuniteta. Oporavak je individualan i zavisi upravo od težine kliničke slike. Mladi se uglavnom oporave brzo, a oni koji su imali kardiovaskularne, pulmološke i druge komplikacije nešto teže”, rekla je Marinković.

Prema njenim rečima, građanima se preporučuje vakcinacija protiv sezonskog gripa koja se sprovodi početkom sezone -oktobar, novembar, ali i kasnije u toku zime.

„U opticaju su trovalentna i četvorovalentna vakcina. Zaštita se postiže posle dve do tri nedelje, a imunitet traje 6-12 meseci. Što se tiče vakcinacije protiv SARS-CoV-2 u DZ Savski venac dostupne su dve bivalentne vakcine koje se primaju kao buster posle tri meseca od prethodne vakcine i mogu se primiti bez obzira koji tip vakcine je dat u ranijim dozama”, rekla je Marinković.

U Srbiji još 908 novih slučajeva korona virusa, preminule tri osobe

Preuzmite android aplikaciju.