Почетна > Србија
Србија

Маринковић: И овог фебруара присутне многобројне респираторне инфекције

У респираторној амбуланти Дома здравља Савски венац свакодневно се прегледа између 35 и 75 пацијената који се јављају због симптома као што су бол у грлу, повишена температура, суви или продуктивни кашаљ, главобоља, малаксалост и бол у мишићима.
маринковић
Фото: Pexels/Pixabay

“Као и сваке зиме, тако и овог јануара и фебруара присутне су многобројне респираторне инфекције. Лако и брзо се шире јер људи проводе доста времена у затвореном простору. Најчешћи изазивачи су риновируси, вирус инфлуенце, респираторни синцицијелни вирус, корона вируси“, рекла је за Танјуг лекар опште праксе ДЗ “Савски венац” Биљана Маринковић.

Она је нагласила, да се сви пацијенти по подласку одмах тестирају на ковид, те да буде око 15 до 20 посто позитивних, а онда се на основу прегледа и клиничке слике ради лабораторијска и рентген дијагностика по процени лекара. Потом се доноси одлука о начину лечења, рекла је Маринковић.

“Терапија може бити само симптоматска антипиретици, витамини, деконгестиви, антивирусна или ако су повишени запаљенски параметри уводе се и антибиотици које пацијенти никако не треба да узимају сами већ искључиво по савету лекара. Клиничке слике ове зиме варирају од лакших којих је највише, преко средње тешких и ретко тешких , које срећемо код пацијената са коморбидитетима и онима ослабљеног имунитета. Опоравак је индивидуалан и зависи управо од тежине клиничке слике. Млади се углавном опораве брзо, а они који су имали кардиоваскуларне, пулмолошке и друге компликације нешто теже”, рекла је Маринковић.

Према њеним речима, грађанима се препоручује вакцинација против сезонског грипа која се спроводи почетком сезоне -октобар, новембар, али и касније у току зиме.

„У оптицају су тровалентна и четворовалентна вакцина. Заштита се постиже после две до три недеље, а имунитет траје 6-12 месеци. Што се тиче вакцинације против SARS-CoV-2 у ДЗ Савски венац доступне су две бивалентне вакцине које се примају као бустер после три месеца од претходне вакцине и могу се примити без обзира који тип вакцине је дат у ранијим дозама”, рекла је Маринковић.

U Srbiji još 908 novih slučajeva korona virusa, preminule tri osobe

Преузмите андроид апликацију.