Početna > Život i stil
Život i stil

Magična alga koja čini čuda u organizmu!

Možda nikada niste čuli za ovu „super hranu“, a mogla bi vam doneti ogromne zdravstvene prednosti. To je plavo-zelena alga koja raste u slatkovodnim jezerima, prirodnim izvorima i okeanima u suptropskoj i tropskoj klimi.
Foto: Pixabay/Nouchkac

U mestima centralne Afrike spirulina je poznata vekovima. Zdrava je zbog korisnih masnih kiselina, visokog nivoa antioksidanata i brojnih hranljiviһ materija.

Sadrži kalcijum, kalijum i magnezijum koji su neophodni za zdravlje mišića, kostiju i srca, dok je vitamin B odgovoran za energiju. Ima i gvožđa, a obiluje i belančevinama, kojih u samo jednoj kašičici praha spiruline ima čak šest grama, koliko u jednom jajetu.

Spirulina povećava nivo energije, podstiče detoksikaciju, pomaže u kontroli apetita i snižava holesterol, ali može da sadrži štetne toksine zbog uzgoja u vodama širom sveta, od kojih su neke zagađene.

Zato je uvek potrebno proveriti poreklo ove alge pre konzumiranja.

Spirulina se smatra jednim od najstarijih oblika života na planeti Zemlji.

To je oblik mikroalgi koja uspeva u vodi i obično se prodaje kao prašak ili pilula za dodatak i meša se u piće ili dodaje u hranu.

Hrana koju su Asteci jeli tokom 13. veka za lečenje raznih bolesti i trčanje maratona, a sada je postala popularna kao sastojak zdravih smutija.

Koje piće će vas duže držati budnim čaj ili kafa?

Preuzmite android aplikaciju.