Početna > Svet
Svet

Mačke pustoše lokalnu faunu u Australiji, krive za nestanak dve trećine sisara

Na nedavnom samitu u Pertu, posvećenom uticaju mačaka na životnu sredinu Australije, konstatovano je da oko osam miliona domaćih i divljih mačaka predstavlja ozbiljnu pretnju za autohtone životinje na tom kontinetu.
Foto: Pixabay/TeamK

Profesorka Sara Leže sa Australijskog nacionalnog univerziteta je rekla da su mačke glavni krivac za nestanak dve trećine autohtonih australijskih vrsta sisara od početka kolonizacije kontineta, prenosi Bi-Bi-Si.

Osam autohtonih austrijskih vrsta sisara je preživelo samo u oblastima gde nema mačaka, kao što su ostrva ili ograđene površine u unutrašnjosti zemlje, dodala je ona.

Prosečna domaća mačka u Australiji ubije više od 180 životinja svake godine, dok njena divlja rođaka ubije i do 790 životinja na godišnjem nivou, saopštavaju iz Organizacije za oporavak ugroženih vrsta.

Na godišnjem nivou, populacija od oko osam miliona domaćih i divljih mačaka u Australiji ubije milijarde jedinki ugroženih vrsta.

Približno 30 odsto vlasnika mačaka u Australiji drži svoje ljubimce isključivo u kućama ili u specijalnim otvorenim prostorima, ali to nije dovoljno da se spreči nestanak australijskih životinja.

Australija za sada nema sistemsko rešenje za ovaj problem, konstatuje Bi-Bi-Si.

Četvoročlana posada bezbedno sletela posle petomesečne naučne misije u svemiru

Preuzmite android aplikaciju.