Почетна > Свет
Свет

Мачке пустоше локалну фауну у Аустралији, криве за нестанак две трећине сисара

На недавном самиту у Перту, посвећеном утицају мачака на животну средину Аустралије, констатовано је да око осам милиона домаћих и дивљих мачака представља озбиљну претњу за аутохтоне животиње на том континету.
Фото: Pixabay/TeamK

Професорка Сара Леже са Аустралијског националног универзитета је рекла да су мачке главни кривац за нестанак две трећине аутохтоних аустралијских врста сисара од почетка колонизације континета, преноси Би-Би-Си.

Осам аутохтоних аустријских врста сисара је преживело само у областима где нема мачака, као што су острва или ограђене површине у унутрашњости земље, додала је она.

Просечна домаћа мачка у Аустралији убије више од 180 животиња сваке године, док њена дивља рођака убије и до 790 животиња на годишњем нивоу, саопштавају из Организације за опоравак угрожених врста.

На годишњем нивоу, популација од око осам милиона домаћих и дивљих мачака у Аустралији убије милијарде јединки угрожених врста.

Приближно 30 одсто власника мачака у Аустралији држи своје љубимце искључиво у кућама или у специјалним отвореним просторима, али то није довољно да се спречи нестанак аустралијских животиња.

Аустралија за сада нема системско решење за овај проблем, констатује Би-Би-Си.

Četvoročlana posada bezbedno sletela posle petomesečne naučne misije u svemiru

Преузмите андроид апликацију.