Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Љуштити, четкати или прати? Професионални кувари разбијају мит о припреми печурака

У кулинарским круговима прање печурака пре припреме углавном се не опрашта.
Фото: Pexels/Pixabay

Разлог томе је логично објашњење да печурке упијају воду попут сунђера те да “пијане” не могу постићи једнако брзо високу температуру попут сувих, због чега након печења могу бити гњецаве и неукусне.

Међутим, шта је са прљавштином, хемикалијама и земљом која не одлази са печурака у неколико потеза четкицом, због којих можемо наштетити здрављу?

Исто се запитао и Кењи Лопез Алт, аутор књиге “Food Lab: Better Home Cooking Through Science”, чијој су се теорији о томе да печурке треба прати придружили и други врсни кувари: Алтон Браун, Харолд Мекги и Роберт Волк.

– Истина је да печурке упијају воду током прања, али ради се о тек два одсто од њихове укупне тежине – каже Кењи.

Лопез Алт сугерише да то у кулинарском речнику значи да се ради о једној и по кашики воде на пола килограма печурака која ће испарити током додатних 15 до 30 секунди кувања.

Роберт Волк наглашава како су печурке свакако највећим делом вода, па ако вам и буду гњецаве, вероватније је да смо направили превелику гужву у тигању него да смо их предуго прали.

Кувари који тврде да је забрана о прању обичан мит своје печурке перу под млазом воде и затим суше у сушилицу за салату, али послужит ће и папирнати кухињски убруси који ће упити вишак воде.

У сваком случају, печурке увек треба очистити мрежицом пре припреме јер ће опране и остављене у фрижидер брже пропасти.

Zašto nikada ne treba držati krompir i luk zajedno?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке