Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica, ali ove grupe ljudi treba da ga izbegavaju.
Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum , kalcijum selen, sumpor i fosfor.
Ali, uprkos svim lekovitim svojstvima ove grupe ljudi, ne bi trebalo da ga konzumiraju:
Pacijenti pre operacije
Ako ćete u bliskoj budućnosti na operaciju, preporučuje se da ne konzumirate beli luk najmanje dve nedelje ranije, jer bi to produžilo krvarenje.
Ljudi sa niskim krvnim pritiskom
Ova čudesna namirnica snižava krvni pritisak, a ako patite od niskog pritiska, konzumacijom možete sebi naneti više štete nego koristi.
Ljudi koji imaju problema sa jetrom
Iako beli luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva i može da ubije bakterije i viruse, ne treba ga koristiti za sprečavanje virusa hepatitisa. Naime, neka jedinjenja belog luka mogu izazvati stimulaciju u želucu i crevima, što može inhibirati lučenje digestivnog soka u digestivnom traktu. Tako utiče na varenje hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, kao što je mučnina.
Ljudi koji pate od očnih bolesti
Pacijenti koji pate od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja, takođe treba da izbegavaju beli luk. Tradicionalna kineska medicina promoviše da redovno konzumiranje belog luka u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda može da ošteti oči i jetru, ali i da izazove gubitak pamćenja, tinitus i druge zdravstvene probleme.
Kako da uživate u omiljenoj zimskoj hrani, a da se ne ugojite?
Preuzmite android aplikaciju.