Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Људи који имају љубимце су здравији и боље расположени

Деца која расту уз животиње уче се одговорности и самоконтроли, више времена проводе на чистом ваздуху, изложени су мањем ризику од алергија и астме, а животиње су веома значајне и за социјалну интеракцију и психосоцијални развој деце.
Фото: Pexels/Anna Shvets

На основу односа детета према животињама може се проценити и дететов психолошки развој.

Уколико је дете агресивно и насилно према животињи то може бити знак да је и само жртва насиља у породици или живи у породици у којој су лоши и поремећени односи, што представља ране знаке за будуће ауто или хетероагресивно понашање.

Социјална интеракција је значајна и за одрасле. Људи доживљавају власнике паса као љубазније и приступачније што свакако побољшава међуљудске односе и комуникацију.

Живот уз кућне љубимце налаже више физичке активности и боравак на свежем ваздуху па самим тим доводи до боље физичке кондиције власника и мање склоности ка гојењу.

Играње, мажење љубимца и провођење времена уз њега доприноси стабилизацији и снижавању крвног притиска, смањењу ризика од срчаних обољења и смањењу нивоа холестерола.

Студије показују да пацијенти који имају велике проблеме са кардиоваскуларним системом имају четири пута веће шансе да преживе уколико имају пса, а власници мачака 40% мање шансе да доживе срчани удар и 30% мање шансе да умру од других кардиоваскуларних болести.

Већ током прве године живота са љубимцем умањује се ризик од потенцијалних алергија, јача имуни систем и смањује се ризик од екцема и астме.

Љубимци помажу и људима оболелим од Алцхајмерове болести, побољшавају им расположење и повећавају апетит.

Живот са љубимцем смањује знакове депресије и побољшава расположење, а присуство љубимаца умањује бол па тако власници користе око 30% мање лекова против бола уколико је љубимац уз њих.

Oprez pri ceđenju bubuljica: Ukoliko se nalaze u „trouglu smrti“, ne dirajte ih

Преузмите андроид апликацију.