Ovo povrće ima velike količine vitamina i minerala korisnih za naš organizam
Zima je vreme praziluka, zdrave namirnice koja je nepravedno zapostavljena, ako uzmemo u obzir njegove nutritivne vrednosti i to kako sve komponete koje sadrži utiču dobro na zdravlje ljudi.
Ovaj dodatak jelima koji je nadohvat ruke odlično će uticati i na vaš vid, baš kao i na kosti koje će u njemu pronaći odličnog saveznika.
Praziluk nije osetljiv na niske temperature, pa je njegovo uzgajanje lako. Može da se koristi se od početka jeseni pa sve do kraja proleća, a njegova upotreba je naročito poželjna zimi kada je izbor svežeg povrća osiromašen. Praziluk je „rođak“ crvenog i belog luka, ali od njih ima blaži ukus i miris, nije ljut, ali pripada vrsti luka.
Nutritivna vrednost
Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više belančevina, beta-karotena i vitamina C.
Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6.
S obzirom da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6. Uvek je preporučljivo jesti ga svežeg.
Lekovitost praziluka
Za razliku od crvenog ili belog luka, praziluk se upotrebljava ceo i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i lekovitim svojstvima.
Sadrži veliku količinu minerala i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja deluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i vene.
Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i nekim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje celog praziluka i bele stabljike i zelenog lišća.
U lišću, koje se često izbegava za korišćenje i koje većina domaćica odbacuje, ima nekoliko puta više vitamina nego u belom delu.
Smatra se da praziluk pomaže još i kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, kao i da utiče na smanjenje količine mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
Za ovo povrće se veruje da potpomaže cirkulaciju krvi i uz redovnu terapiju pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
Ukoliko neko od ukućana ima problem sa smanjenim apetitom, u jelovnik uvrstite praziluk. Pored toga utiče na rad probavnog sistema i creva.
Za praziluk, nutricionisti kaži i da podstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće.
Preuzmite android aplikaciju.