Iako lekari napominju da trudnice i buduće mame mogu da jedu sve što požele, ipak postoji određena hrana ili namirnica koja se ne preporučuje.
Jedna takva restrikcija odnosi se na suši, a dr Lorens Stit, ginekolog i profesor sa univerziteta „Maryland“, je za magazin „Romper“ objasnila i zašto.
„Trudnice ne bi trebalo da jedu suši, jer sirova riba može da sadrži određene bakterije koje mogu da ugroze zdravlje ploda“, kaže dr Stit, dodajući i da masni naresci nisu preporučljivi kao deo jelovnika.
Kako dalje napominje dr, ovo pravilo bi trudnice trebalo da slede pre planirane trudnoće, ali i tokom.
Da li se preporučuje kuvana riba?
„Da, kuvana riba može da se konzumira“, kaže Stit, „pod uslovom da je u potpunosti termički obrađena“
Shodno ovome, dr je predložila vrstu riba koje trudnicem mogu da jedu.
„Losos, haringe, tunu i škampe“, ističe ona.
Ona je, takođe, napomenula da sirova riba može da izazove i pojavu parazita, pa i dalje infekciju u organizmu trudnica.
„Glavni uticaj parazitske infekcije koju prenose ribe na trudnice je anemija i oslabljen imunitet“, navodi se u istraživanju u časopisu „Obstetrical & gynecological“.
Preuzmite android aplikaciju.