Početna > Srbija
Srbija

Lalić: Predsednik Srbije klanu bio glavna prepreka, iza svega stoji crnogorska ANB

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić danas je na suđenju grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića otkrio da je kupljen snajper kojim su pripadnici tog klana zajedno sa Radojem Zvicerom planirali atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga su, kako je rekao, videli kao glavnu prepreku.
Foto: AP/Darko Vojinović

Lalić je dodao da su za svrgavanje vladajuće strukture bili zaduženi Belivuk, Miljković i advokat Dejan Lazarević, koji je pripadnicima ovog klana javio da im se sprema hapšenje.

Prema njegovim rečima, za svgavanje vlasti su bili zaduženi i Radoje Zvicer sa ljudima iz službe, a na pitanje koje službe označio je crnogorsku Agenciju za nacionalnu bezbednost (ANB).

Lalić je rekao da grupa nije došla do faze da odluči ko bi pucao iz snajpera na predsednika.

Optuženi Nebojša Janković koji je ispitivao Lalića, rekao je da nije nameravao da učestvuje u svrgnjavanju vladaćuje strukture.

„Nikada ne bih pucao u vladajuću struktru sve da mi daju sve pare ovog sveta , zapamti to Laliću“, rekao je Janković.

Govoreći o planiranju atentata na Vučića, Janković je rekao da je predsednik izuzetno zaštićen, dodajući „i treba da bude hvala Bogu“.

Lalić je pojasnio da je Janković učio pripadnike grupe kako da pucaju, kako da idu ka meti i generalno kako da barataju oružjem.

Tokom ispitivanja Janković je objasnio da je osetljiv na temu tetrorizma jer se i sam borio 1999. godine protiv terorizma na KiM.

Nakon što je Janković završio ispitivanje, Marko Miljković je izašao za govornicu i tražio od Lalića da opiše ubistvo vlasnika Pink taksija.

Lalić je ponovio iskaz koji je dao ranije danas, da mu je Miljković isričao da su pripadnici klana ubili vlasnika „Pink taksija“.

Lalić je naveo mu je Miljković dao detaljan opisao kako je jednog od vlasnika tog taksija Miljković zajedno sa Mirkom Kojićem prvo ašovom udario u vrat, nakon čega ga je izbo lovačkim nožem.

Okrivljeni-saradnik je rekao i da je poprilično siguran da je i drugog vlasnika Pink taksija ubio Miljković.

Vlasnik „Pink taksija“ Teodor Gaćeša ubijen je u maju 2015. godine, dok je suvlasnik tog taksija Miroslav Ranković nestao 2016. godine.

Laliću je danas pitanja postavljao i optuženi Vlade Draganić, koji je sve vreme negirao da je sa Lalićem pričao o laboratoriji za uzgoj marihuane koja je prethodno bila na mestu gde je posle bila „klanica“ u kojoj su pripadnici ove grupe ubijali žrtve u kući u Ritopeku.

Suđenje se nastavlja u četvrtak 2. februara.

Vučević i Hil: Formiranje ZSO preduslov za nastavak pregovaračkog procesa

Preuzmite android aplikaciju.