Почетна > Србија
Србија

Лалић: Председник Србије клану био главна препрека, иза свега стоји црногорска АНБ

Окривљени-сарадник Срђан Лалић данас је на суђењу групи Вељка Беливука и Марка Миљковића открио да је купљен снајпер којим су припадници тог клана заједно са Радојем Звицером планирали атентат на председника Србије Александра Вучића, кога су, како је рекао, видели као главну препреку.
Фото: AP/Дарко Војиновић

Лалић је додао да су за свргавање владајуће структуре били задужени Беливук, Миљковић и адвокат Дејан Лазаревић, који је припадницима овог клана јавио да им се спрема хапшење.

Према његовим речима, за свгавање власти су били задужени и Радоје Звицер са људима из службе, а на питање које службе означио је црногорску Агенцију за националну безбедност (АНБ).

Лалић је рекао да група није дошла до фазе да одлучи ко би пуцао из снајпера на председника.

Оптужени Небојша Јанковић који је испитивао Лалића, рекао је да није намеравао да учествује у свргњавању владаћује структуре.

„Никада не бих пуцао у владајућу структру све да ми дају све паре овог света , запамти то Лалићу“, рекао је Јанковић.

Говорећи о планирању атентата на Вучића, Јанковић је рекао да је председник изузетно заштићен, додајући „и треба да буде хвала Богу“.

Лалић је појаснио да је Јанковић учио припаднике групе како да пуцају, како да иду ка мети и генерално како да баратају оружјем.

Током испитивања Јанковић је објаснио да је осетљив на тему тетроризма јер се и сам борио 1999. године против тероризма на КиМ.

Након што је Јанковић завршио испитивање, Марко Миљковић је изашао за говорницу и тражио од Лалића да опише убиство власника Пинк таксија.

Лалић је поновио исказ који је дао раније данас, да му је Миљковић исричао да су припадници клана убили власника „Пинк таксија“.

Лалић је навео му је Миљковић дао детаљан описао како је једног од власника тог таксија Миљковић заједно са Мирком Којићем прво ашовом ударио у врат, након чега га је избо ловачким ножем.

Окривљени-сарадник је рекао и да је поприлично сигуран да је и другог власника Пинк таксија убио Миљковић.

Власник „Пинк таксија“ Теодор Гаћеша убијен је у мају 2015. године, док је сувласник тог таксија Мирослав Ранковић нестао 2016. године.

Лалићу је данас питања постављао и оптужени Владе Драганић, који је све време негирао да је са Лалићем причао о лабораторији за узгој марихуане која је претходно била на месту где је после била „кланица“ у којој су припадници ове групе убијали жртве у кући у Ритопеку.

Суђење се наставља у четвртак 2. фебруара.

Vučević i Hil: Formiranje ZSO preduslov za nastavak pregovaračkog procesa

Преузмите андроид апликацију.