Почетна > Србија
Србија

Лакапел: Бомбардовање Србије било је велика грешка међународне заједнице

Члан Европског парламента Жан-Лин Лакапел оценио је данас да је бомбардовање Србије 1999. године било велика грешка међународне заједнице и свих оних који су у томе учестовали.
Фото: PrtSc/Дневник

Лакапел је у интервју за Тањуг истакао да је данас одао почаст жртвама које су живот изгубиле током НАТО бомбардовања и додао да није случајност што је на данашњи дан посетио Србију.
„Дошао сам да одам почаст жртвама бомбардовања. Имам одређено гледиште на то и ја лично и у својству европосланика испред Националног фронта. Наша позиција је увек била недвосмислена по питању бомбардовања Србије. Ишао сам да положим венац на гроб мале Милице која је погинула и да одам почаст страдалим новинарима“, рекао је он.

Додао је да је у Србији да би заједно учествовао у сећању на све жртве које су пале 1999. године и да са друге стране покаже знак старог пријатељства Француске са Србијом.
„Можемо увек да кажемо да је бомбардовање била велика грешка не само међународне заједнице, већ и француске дипломатије, а пре свега САД које су биле иницијатори напада на СРЈ, које је спроведено под изговором да је то била хуманитарна акција, а заправо су разлози били потпуно политички“, оценио је Лакапел.

На питање на шта мисли када у ЕП, од ЕУ и од међународне заједнице тражи да се не меша у унутрашња питања Србије, Лакапел каже да он јесте пријатељ Србије, као и земља из које долази, те да увек када има прилику у европским институцијама говори о притисцима које Србија трпи.
Према његовом мишљењу, данашња политика Француске не одражава на прави начин све оно што је Србија урадила за Француску, нарочито током Првог светског рата.
Лакапел је напоменуо да је у делегацији за преговоре о Стабилизацији и придруживању Србије и ЕУ као члан Европског парламента и да је његов задатак да брани њихове ставове, али и партије коју представља.

„Желимо да Европа не буде само оно што је данас ЕУ, већ да то буде Европа са свим нацијама које је чине, а које ће бити слободне и суверене, са државама чији се територијални интегритет поштује и које ће бити независне“, рекао је он и додао да ЕУ не треба да се меша у унутрашње послове појединачних земаља.
Лакапел је оценио да ЕУ данас чини све супротно од онога што је навео.

„Када је Србија у питању ЕУ прети и уцењује када је у питању ваш процес интеграција. За нас из странке којој припадам то није прихватљиво. Сматрамо да Србија треба да буде независна у својим одлукама и не треба на њу да вршимо било какав притисак и утицај већ да је пустимо да сама одлучи. Када ЕУ уцењује Србију она каже да Србија треба да прекине трговинске и дипломатске односе са Русијом, да би се приклонили спољној политици ЕУ. Друга тачка на којој инсистирају је да морате признати Косово као независну државу“, рекао је Лакапел.

Додао је да се он као европски посланик и његова партија томе противе и сматрају да је та врста притиска, агресија на суверенитет Србије.
На питање како коментарише то што је Србија углавном испунила све захтеве који су пред њу постављани и из ранијих договора, али и да је прихватила предлог о нормализацији односа са Приштином до „црвених линија“, а да ипак ЕУ није послала сигнале да то цени, Лакапел је рекао да је што се тиче њега, партије и посланичке групе у ЕП, којој припада њихов став јасан.

„Посланичка група ‘Идентитет и демократија’ у ЕП, којој припадам, има врло јасан став – ми смо против сваког проширења ЕУ на било коју земљу с обзиром да је у ЕУ већ 27 земаља и да је врло тешко управљати њима. Оно што је тачно, Србија је кандидат за чланство у ЕУ и ако постоји нека земља која заслужује да буде члан ЕУ и која је испунила све услове за чланство у унији, то је свакако Србија“, истакао је Лакапел.

Он је рекао да је запрепашћен тиме колико ЕУ улаже енергије да прими Украјину, али и неке друге државе у свој састав без услова и притисака.

„Исто то чини и са Косовом, Албанијом, са Северном Македонијом које немају пресију и услове које би требало да испуне, барем не у односу на то колико Србија има услова и колико се на њу врши притисак. Веома сам изненађен том напетошћу и притиском коју ЕУ врши на Србију, мада треба рећи да је унија заправо под вођством САД и да се управља према ономе што они кажу“, сматра Лакапел.

Оценио је да је председник Србије Александар Вучић на преговорима о Косову показао спретност, достојанство и чврстину.
„Честитам му на томе. Помињу се споразум и предлог и то је та велика хипокризија коју ЕУ овде показује. Кажу да разумеју што нећете да признате Косово,а истовремени врше притисак на Србију да потпише да прихвата да Косово уђе у међународне организације. Мислим да је то лицемерно од ЕУ и председник Вучић не жели да потпише тај документ. Надам се да његов народ схвата његову величину и да је поносан на њега“, истакао је Лакапел.

Он је пожелео српском председнику много среће у покушају да се нађе компромисно решење.

На питање колико је и да ли је руско -украјински сукоб променио свет у целини, Лакпел је казао да странка којој он припада сматра да рат никада није решење.

„Веома је опасно оно што раде земље ЕУ, а то је да шаљу наоружање. Наравно, ако шаљете дефанзивно наоуружање, лекаре и намирнице то је прихватљиво. Али је врло опасно ако шаљете тешко наоружање, то је оно што доводи до ескалације насиља и дужих и даљих борби“, навео је Лакапел.

Оценио је да је то врло опасно, јер се многе земље тако понашају и заузимају одређену страну и финансирају рат.

„То нас води ка једном великом ризику, а то је ризик од почетка трећег светског рата, ми то не желимо и то не желе ни наши народи. Ми смо за мир. Марин Лепен је то јасно рекла, као и председник Жордан Бардола, који су тражили да се организује конференција за мир, јер је то једини начин да се рат оконча“, рекао је Лакапел.

Matijašević: Čukarički će sigurno igrati Evropu

Преузмите андроид апликацију.