Početna > Svet
Svet

Lajen: EK i Slovenija posvećene EU putu Zapadnog Balkana

Evropska komsija i Slovenija, kao predsedavajuća Savetom EU u narednih šest meseci, u potpunosti podržavaju evropski put Zapadnog Balkna, izjavila je danas predsednica Komisije, Ursula fon der Lajen.
Foto: PrtSc/EuropeanCommission/YouTube

Ursula fon der Lajen, koja se nalazi u Sloveniji povodom početka slovenačkog predsedavanja Savetom EU, naglasila je posvećenost procesu proširenja EU i pozvala na otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

,,Pozdravljam i samit EU Zapadni Balkan koji će Slovenija organzovati tokom svog predsedavanja. Blisko ćemo sarađivati na dugoročnom oporavku i stabilnosti tog regiona”, poručila je fon der Lajen.

Govoreći na zajedničkoj konfrenciji za medije sa predsednicom EK, premijer Slovenije Janez Janša je među prioritete slovanečkog predsedavanja uvrstio i proširenje na Zapadni Balkan.

On je ocenio da proširenje EU u poslednjih 10 godina nije bilo u prvom planu zbog mnogih unutrašnjih kriza i pozvao EU da uspostavi konsenzus kada je reč o proširenju EU kao streškom interesu Unije.