Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Креативност нема границе, овако изгледају ручно осликани тањири (ВИДЕО)

Осликавање тањира не спада у нове врсте декоративне уметности, али је дефинитивно нешто што изазива велику пажњу људи без обзира на заступљеност и популарност тог типа ручног рада.

Поред љубави и осећаја испуњености током сликања, смисао за естетику, композицију и склад је можда нешто што Љиљанине тањире чини тако посебним

Неплански и сасвим спонтано, на наговор куме, она открива своју даровитост за осликавање тањира са минималистичким мотивом уједно и њеним заштитним знаком, снопом жита и отпочиње свој хоби.

Док смо разговарали о њеним почецима, одушевила нас је реченицом: „Увек сам цртала по тањирима, али не маркерима, него колачима“.
Фото: Градске инфо

Без обзира на скроман и стидљив почетак, довољна је била само једна објава на кумином „Инстаграм“ профилу које је покренуло интересовање, а поруџбине плануле у секунди.

Како каже, идеје проналази свуда наоколо, чак и у дневној соби, испирација је посети с погледом на прозор или током путовања, јер се у току процеса, како каже, потпуно искључи и уз музику посве удуби у процес сликања.

У опуштеној атмосфери, растерећено и без притиска, Љиљана каже како се занесе и слика и до два сата после поноћи без обзира на то да ли сутрадан ради рано ујутру, јер чим види завршни продукт осећа се лепо и испуњено.
Фото: Градске инфо

За осликавање користи маркере предвиђене за цртање по стаклу и керамици. Украсне тањире не треба користити свакодневно уз употребу оштрог есцајга, они јесу од аркопала, али због технике цртања, предвиђени су само за ручно прање и суву храну и колаче.

Како у шали каже, укућани су навикли на њен креативан ум и стваралаштво па самим тим и немају велике импресије о њеном раду, међутим онда када изразе одушевљење тада зна да је урадила посебан тањир који оставља јак утисак „на кеца“.

„Осликавање захтева вежбу, али мислим да свако то може уколико се увежба, само треба покушати и пробати. Потребно је време да се рука извешти, али то није нешто што не може да се савлада“, рекла је Љиљана.
Фото: Градске инфо

И док не направи интернет страницу на којој би промовисала своје тањире, Љиљану можете упознати на неком од базара или поручити тањире на приватном профилу „Беба Копитовић“, такође и 23. априла на „Маркет недељом“ уколико вас пут нанесе према СКЦНС „Фабрици“.

Novosadske zanatlije: Draganini ručno vezeni cegeri – „Končići.rs“ (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.