Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Новосадске занатлије: Драганини ручно везени цегери – „Končići.rs“ (ФОТО/ВИДЕО)

Вез је домаћа радиност која подразумева украшавање текстилне или кожне подлоге и може се рећи да је помало заборављена традиционална заоставштина наших бака, међутим као и многи стари занати и вез је претрпео пуно промена, а како данас изгледа погледајте у још једној причи „Новосадске занатлије“.

Игла и конац у вредним рукама Драгане Симић још увек овој талентованој девојци представљају хоби, захваљујући томе и упорном раду, она своју креативност претвара у пре свега лепе и носиве цегере.

Изгледа је период ковид карантина и у Драганином случају био плодоносан када су у питању идеје и креативна решења ручно везених цегера и носивих комада.

По унапред припремљеном нацрту, Драгана прецизно сопственом руком везе мотив који захтева одређено време у зависности од сложености порученог мотива.
Фото: Градске инфо

Процес веза није једноставан и само оне жене које су се усудиле да поново оживе ту врсту активности, знају да вез није моторичка активност која се савлада за пет минута, потребне су године како би мотив изгледао баш онако као што је првобитно замишљен.

Како каже, за једну мање захтевну тему потребно јој је и до сат времена концентрисаног рада, док је за неке сложеније мотиве ипак потребно много више и до 4 сата активног веза.

Овај стари занат је савладала још као девојчица у друштву своје тетке која јој је стрпљиво преносила вештину веза, да би касније открила колико јој та фина моторичка активност руку користи и пружа велики број бенефита.

Потребан је ритам, ментални капацитет, креативност и стална активност руку.
Фото: Градске инфо

За Драгану вез није само украс на одећи или текстилном покућанству, већ једно уметничко обележје илити израз који сем лепоте може да има јасну и снажну поруку.

По свему судећи ови цегери немају само употребну вредност, уколико се мало дубље загледамо, њихови мотиви и украси осим естетике пружају ширу слику и лепу поруку.

Није ни слутила колико јој ова домаћа радиност користи, све док се није подсетила старих навика из детињства и поново провукла конац у иглу и извезла „уметничко дело“.

Она истиче да интересовање људи па и модне индустрије за традиционалне мотиве расте, па тако многи имају вољу да у своје модне креације убаце и те традиционалне елементе, отуда и њен ангажман да кроз вез учествује у креирању младеначког одела и детаља на венчаници.
Фото: Градске инфо

Иако би многи рекли да ова стара домаћа радиност замире, ипак постоји заинтересованост младих да се вез спаси од заборава, оживи и прилагоди савременој естетици друштва, односно упакује у ново и модерно рухо.

Зато треба пружити подршку младим ентузијастама, купити ручне радове и подржати њихове снове, па ко зна, можда се и у неком другом креативцу створи нека слична идеја.

Колико је интересантна израда ручно везених цегера, можете погледати у нашем видео прилогу и сазнати нешто више о Драганиној занатској причи.
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Novosadske zanatlije – obućar Branislav Subotin iz Poštanske ulice (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.