Почетна > Србија
Србија

Ковид пропуснице би требало да важе 24 сата

Ковид пропуснице би требало да важе 24 сата, сматра Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института Краљево.
Фото: PrtSc/Jutarnji Program TV Happy/You Tube

Он је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је био за ковид пропуснице одавно, али не на овај начин.

„По мени ово ограничење редукује моју процену шта ће се десити. Знам и да много локала неће радити после 22 да не дође у непријатну ситуацију да неког до 22 држи у објекту, а после 22 хвата за уши и избацује из објекта. По мени је то требало да буде 24-часовно и готово. Шта ће се десити даље ја не знам“, рекао је Шеклер.

Он је додао да би, по његовом мишљењу, то требало да важи и за све јавне скупове и догађаје.

Шеклер оцењује да је ситуација трагична, јер сваког дана има скоро 8.000 заражених.

„Та бројка никако не пада битније. Осцилације од пар стотина или хиљаду новозаражених не значе ништа, ако знате да се један из породице тестира, а двоје се не тестирају, јер им је по симптомима јасно да су болесни. Много људи умире, места нигде нема. А да је неко причао у марту и априлу када смо имали сјајан почетак вакциналне кампање, он не би веровао“, казао је Шеклер.

Он је додао да је потребно и много више едукативних емисија, много више чињеница, појављивања у медијима стручних људи.

Мере морају, сматра он, да буду строже а казне драстичне, јер „ми друго решење немамо“.

„Ово са школама је било очекивано и делта лакше заражава децу. Хвала драгом Богу јер су много блажи симптоми код деце, али зато лако преносе болест на старије. Драго ми је што је држава одлучила да помери вакцинацију на пет месеци за све вакцине сем “Синофарма“, а за “Синофарм“ сам чуо да ће моћи после четири месеца. То је битно да ако сте при крају имунитета, а удахнете велику количину вируса у ризику сте. Овако ћемо на минималну меру свести заражавање вакцинисаних“, напомиње Шеклер.

Сматра да због делта плус соја нема потребе за додатном бригом.

„Он чини свега неколико процената од укупне количине вируса. Он није додатно другачији од делте, неки претпостављају да је десет до 15 одсто преносивији, али то су подаци које није лако доказати“, закључио је Шеклер.

Od večeras u 22 sata obavezne kovid propusnice u ugostiteljskim objektima

Преузмите андроид апликацију.