Многи користе мед уместо шећера, мислећи да је то здравија опција. Међутим, да ли је то баш тако?
Испоставило се да мед није толико користан колико бисмо желели да буде. Штавише, ако га замените шећером, можете добити на тежини
Шећер не испоручује нашем телу готово никакве хранљиве материје осим чисте сахарозе. Насупрот томе, мед садржи одређене количине микронутријената као што су калијум, хлор, фосфор, магнезијум, калцијум, гвожђе и витамини. Међутим, стручњаци упозоравају на превелики ентузијазам.
– Морали бисте да једете много меда да би заиста деловао – истиче дијететичарка др Хана Столинска.
– А уједно је и шећер, па га не бих предложила као један од производа корисних за наше здравље – наглашава.
Многи људи нису свесни да је мед такође шећер и сличних калорија. 100 г меда је око 300 кцал, док иста количина белог шећера даје око 380 кцал. Бројачи калорија овде могу упасти у замку.
Вреди знати да је мед двоструко тежи од шећера. Шта то значи? Да заслађујући чај кашичицом меда, себи обезбеђујемо двоструко више калорија него да користимо обичан шећер.
Такође треба запамтити да мед губи своја драгоцена својства под утицајем високе температуре . То значи да ће, када се користи за печење или заслађивање топлог напитка, бити практично безвредан.
Наравно, ако волите мед, ништа вас не спречава да га укључите у своју исхрану. Међутим, морате бити свесни да су шећер и његова превелика конзумација могу бити изузетно штетни по ваше здравље.
Преузмите андроид апликацију.