Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ова храна може зачепити ваше артерије

Истраживања показују да постоје намирнице које могу зачепити ваше артерије ако их редовно једете, а сазнање коју храну избегавати или ограничити може вам спасити живот.
Фото: Pixabay/FotoshopTofs

Зачепљене артерије настају када се накупља плак и ограничава проток крви у ткива и виталне органе у телу. Стање се назива атеросклероза и може захватити скоро сваки део тела, укључујући артерије у срцу, мозгу, рукама, ногама, карлици и бубрезима. Блокада артерија су тихе убице и обично не показују симптоме све док се не појави велики здравствени проблем као што су срчани проблеми као што су коронарна артеријска болест, срчана инсуфицијенција или мождани удар. Увек се саветује да идете у корак са рутинским посетама лекару. Ако се ухвате довољно рано, вежбање и промене начина живота могу помоћи у смањењу ризика од блокаде пре него што се направи значајна штета. Ограничавање и избегавање одређене хране може помоћи у смањењу ризика од атеросклерозе, као и да држи холестерол под контролом.

Сланина

Сланина може бити толико богата мастима да може довести до зачепљења артерија. Висок ниво засићених масти подстиче упалу која може изазвати дехидрацију ћелија коже и допринети атеросклерози, што је постепено сужавање крвних судова које доводи до срчаног или можданог удара. Још један велики здравствени ризик повезан са сланином је то што може да садржи много натријума. Већина људи није свесна високог нивоа соли и других конзерванса који се налазе у сланини, због чега је конзумирају превише, не схватајући да је њихов дневни унос далеко изнад препоручених граница. То може довести до бројних проблема као што су задржавање воде и висок крвни притисак.

Путер

Недостатак употребе путера је тај што његов висок ниво засићених масти може довести до зачепљења артерија и нежељеног нивоа холестерола ако се конзумира у прекомерној количини. Дакле, умереност је кључна када је у питању потрошња путера. Једна од опција је прелазак на немасни млечни намаз са смањеним садржајем засићених масти. Постоје и вегански намази који су посебно дизајнирани да замене у рецептима, као што је маргарин направљен од орашастих плодова, семенки, па чак и биљака као што је маслиново уље.

Кексићи

Нажалост, састојци попут путера, павлаке, соли и шећера испуњавају ове посластице високим нивоом засићених масти и натријума, две ствари које могу повећати ризик од развоја кардиоваскуларних болести ако се конзумирају у вишку. Једење превише кекса такође значи да ћете вероватније конзумирати изворе транс масти, које су повезане са отврднутим артеријама и другим здравственим последицама. Све у свему, важно је запамтити да кекси сами по себи нису лоши – као и било шта друго, потребно их је конзумирати умерено да би ваша исхрана била уравнотежена. Једноставан предлог би био да изаберете кекс од целог зрна пшенице или оне направљене од других врста здравих житарица. Такође можете комбиновати ове здравије колачиће са опцијама које додају хранљиву вредност, као што су свеже воће и јогурт са ниским садржајем масти.

Пуно млеко и сир

Пуномасно млеко и сир представљају прави здравствени изазов за појединце и друштво јер се млечни производи често користе у многим намирницама које једемо. Конзумирање превише ових производа може довести до зачепљења артерија, што је главни узрок можданог и срчаног удара – два водећа узрока смрти у развијеним земљама и земљама у развоју. Зато је важно да тачно разумете колико млека и сира треба да конзумирате сваки дан пре него што се вратите на нормалну исхрану. Здравствени стручњаци предлажу да се унос млечних производа ограничи на највише 2 порције дневно, док се већи део замењује здравим алтернативама као што су сојино млеко или бадемово млеко. Смањење количине пуномасног млека и млечних производа у нашој исхрани може бити одличан начин да побољшамо опште здравље. Једна ефикасна стратегија је смањење величине порција.

Пржену храну

Пржење хране је уобичајен начин да се брзо припреми оброк, али може представљати велики ризик по ваше здравље. Храна која је пржена у дубоком пржењу обложена је нездравом масноћом и уљем који изазивају зачепљење артерија. Количина масти и холестерола у прженој храни се драматично повећава, што може довести до повишеног крвног притиска и повећаног ризика од срчаних обољења и можданог удара. Штавише, пржена храна обично захтева двоструко или чак три пута више уља него друге методе кувања, што може учинити оброк пун калорија, а не хранљивих материја.

Важно је запамтити да је умереност кључна када конзумирамо пржену храну – умереност нам омогућава да уживамо у одређеним укусима без жртвовања здравља. Један сјајан начин да уживате у прженој храни без бриге о уљу које зачепљује артерије или упалу које може изазвати је печење уместо пржења. Печење представља једноставну и брзу алтернативу која резултира једнако добрим укусом.

Koliko dugo možemo držati jaja u frižideru?

 

Преузмите андроид апликацију.