Saveti kojih treba da se pridržavate.
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC ) , evo šta uvek treba da uradite pre nego što stavite meso u frižider.
Isecite velike komade
Velike komade mesa, kao što su pečenje ili cela ćuretina, treba iseći na manje delove pre nego što ih stavite u frižider. Ne želimo da naše meso bude nepristojno i zauzima previše prostora u frižideru, zar ne?
Ohladite ga brzo
Ostatke mesa treba ohladiti brzo da biste sprečili rast bakterija. Prema CDC -u, čuvajte ih u frižideru na temperaturi od četiri i po stepena ili hladnije i to u roku od dva sata nakon kuvanja. Ako je hrana bila izložena temperaturama iznad 32 stepena, ohladite je u roku od jednog sata. Brže hlađenje znači manje vremena za bakterije da prave haos!
Budite oprezni s rokom trajanja
Kuvano meso ne može se večno držati u frižideru, čak i ako mu damo slatke nadimke. USDA kaže da kuvana slanina ili kobasica mogu bezbedno čekati u frižideru do nedelju dana, dok će ostalo kuvano meso ili živina izdržati tri do četiri dana. Nakon toga, moraćete da nađete drugi dom za svoje meso, jer čak i najhrabrije meso ima svoje granice.
Pazite na grupu rizika
Obratite pažnju na određene grupe ljudi koje su u većem riziku od težih oblika bolesti uzrokovane bakterijama. Deca mlađa od 5 godina, odrasli stariji od 65 godina, osobe s oslabljenim imunim sistemom i trudnice su posebno ranjive. Uvek budite pažljivi i saosećajni prema njima!
Zapamtite, pridržavanje ovih saveta pomoći će vam da očuvate bezbednost vašeg mesa i sprečite neželjene bakterijske posetioce. Jer srećno meso je zdravo meso!
Unesite dovoljne količine minerala neophodnog za normalno funkcionisanje organizma
Preuzmite android aplikaciju.