Почетна > Србија
Србија

Конференција „World Minds“ у Београду

Конференција „World Minds“ која окупља светске лидере у разним областима попут науке и иновација, али и бројне инвеститоре одржава се данас у Београду, а премијерка Србије Ана Брнабић очекује да ће директни резултат скупа бити нове инвестиције у нашу земљу.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Брнабић је подсетила да је то јединствен догађај у свету који се до 2019. године одржавао само у Цириху, а да је онда договорено да, поред Цириха, један дом конференције „World Minds“ буде Београд.

Указала је да је ово други пут како се одржава у престоници Србије.

„Драго ми је што настављамо да показујемо да је Србија један од лидера не само у овом делу Европе већ један од европских лидера по томе какве људе имамо, какве научнике и иноваторе и колико тога можемо да понудимо и Европи и свету“, рекла је Брнабић.

Навела је рекла да је ово јединствена прилика за наше иноваторе и научнике да се повезују са најбољима на свету и да то додатно знање, креативност и иновативност доносе у Србију.

„Тиме је све много боље за све нас остале у Србији зато што оно што је највредније, а то су знање и идеје, остаје у овде нашој земљи“, рекла је Брнабић новинарима.

Брнабић је навела да ће током сутрашњег дана имати низ састанака са инвеститорима од којих је већина први пут у Србији.

„Такве људе је тешко привући у једну земљу, али када имате овакву конференцију и када сте део World Minds заједнице, као што је Србија од 2019. године, онда вам та заједница и конференција помогну да ти људи дођу у Србију и да се заинтересују за нашу земљу“, рекла је Брнабић.

Поред тога што очекује да наши научници и иноватори буду још више повезани са најбољима у свету и покажу шта је то што имају да понуде свету, Брнабић је истакла да очекује и да као директни резултат ове конференције имамо нове инвестиције и то посебно у напредне технологије и истраживачке и развојне центре у Србији.

Премијерка је захвалила читавом World Minds тиму на томе што су препознали Србију као земљу знања, потенцијала, талента, идеја и креативности и што је, како је рекла, ово већ једно чврсто партнерство и пријатељство и што се, након Цириха и Београда, заједница шири на друге европске и светске метрополе као што су Берлин или Вашингтон, али да ће остати записно да је након Цириха то ипак прво био Београд.

Један од директора организације „World Minds“ Кристоф Кизе је рекао да је ова међународна конференција фокусирана на повезивање креативних људи из науке, уметности, бизниса и политике.

„Наш циљ је да појачамо међусобно разумевање тих области и изузетно смо поносни и почаствовани што смо у Београду. Наш тим већ читаву недељу борави у Београду, волимо долазити овде и осећамо да овде постоји јак дух предузетништва и кретања унапред“, рекао је Кизе.

Навео је да у Србији „извиру“ многе предузетничке идеје и да је лично запањен како се у нашој земљи ради на врхунској технологији.

„Вештачка интелигенција, нанотехнологије, биотехнологије и друга поља која су од изузетне важности чини се да овде имају своје средиште“, рекао је Кизе.

Matić: Odluka Vlade u cilju zaštite domaćeg tržišta

Преузмите андроид апликацију.