Nema mnogo namirnica za koje se veruje da su zdrave i štetne u isto vreme. Na primer, vegetarijanci sa uravnoteženom ishranom dobijaju proteine isključivo iz jaja.
S druge strane, jaja se decenijama povezuju sa visokim holesterolom, pa mnogi veruju da je kajgana od belanaca zapravo „zlatna sredina“ i bolji izbor od kajgane koja sadrži i žumanca. Međutim, nedavna istraživanja nam govore da holesterol iz hrane zapravo ne podiže nivo holesterola u krvi, a crveno meso je na listi štetnih namirnica. Kada su u pitanju proteini i zdrava ishrana, da li su jaja zaista bolji izbor od mesa?
Jaja su izbor najboljih proteina
Postoji razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom – sa samo 70 kalorija jaja su prave hranljive bombe i jedan od najboljih izvora proteina koje možemo da konzumiramo. Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji ima veću biološku vrednost od proteina iz drugih izvora. Drugim rečima, nisu svi proteini isti, a proteini koje dobijamo iz jaja naše telo će najlakše sintetizovati i iskoristiti.
Osim proteina, šta još dobijamo konzumiranjem jaja?
Žumance je puno dobrih masti i sadrži čak 18 korisnih vitamina i vitamina, zbog čega su odličan izvor energije. Jaja takođe sadrže niz antioksidanata koji štite organizam od raznih bolesti, uključujući, na primer, rak i hipertenziju. Žumanca sadrže i karotenoid koji, osim što im daje karakterističnu boju, sadrži i antiinflamatorna svojstva koja štite vaš organizam od raznih bolesti koje se mogu javiti sa godinama. Takođe, karotenoid je odličan za zdravlje vaših očiju.
Preuzmite android aplikaciju.