Početna > Život i stil
Život i stil

Koliko ste svetski poznatih deserata uspeli da probate do sada?

Kakav bi to ručak ili večera bio bez deserta koji na putovanju postaje još slađi jer dijete na putovanjima ne važe?
Foto: Pixabay/Michelle_Raponi

Neki putuju da bi iskusili i promenili okruženje, neki da bi se divili raznolikosti sveta, neki da bi upoznali nove ljude, a svi putujemo da probamo nešto novo na tanjiru. Ovo su neki od najpoznatijih deserta na svetu – koliko ste ih do sada probali?

Pita s jabukama

Iako nam je pita od jabuka poznata i to nije otkriće Amerike, upravo je američka pita od jabuka postala najpoznatija na svetu – delom zahvaljujući filmu koji joj je odao počast u naslovu. Osnova američke pite je hrskavo testo preliveno nadevom, i prekriveno drugim slojem hrskavog testa, a pored jabuka, popularni su filovi i od trešanja, jabuka, bundeva…

Baklava

Baklava je bogata i sočna poslastica koja potiče iz Turske, Grčke i arapskih zemalja, a stigla je i u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Reč je o desertu od rezanaca, fila od orašastih plodova i šećernog sirupa. Služi se dobro natopljeno i dobro je ostaviti dan-dva na hladnom mestu.

Kremšnite

Kod nas se kremšnite gotovo uvijek poistovjećuju sa gradom Samoborom, ali su prisutne u cijeloj srednjoj i jugoistočnoj Evropi u različitim oblicima. Pravi se od lisnatog testa sa umućenim kremom od jaja i lako ćete ga prepoznati po sličnom imenu u svim zemljama osim u Poljskoj, gde se zove Napoleonka.

Black forest 

Bogata torta, poreklom iz Nemačke, sastoji se od slatke pavlake, crne čokolade i višanja. Kada je vidite, postaje jasno zašto ima tako mračno i moćno ime, a kada je probate, shvatićete zašto je ponekad tuku što je kraljica kolača.

Kanoli

Možda najomiljeniji italijanski (izvinite, sicilijanski!) desert je napravljen od testa i rikota sira. Ali mogu se dodati i kafa, cimet, pistacije ili kandirano voće. Veoma su prepoznatljivi jer dolaze u obliku valjaka punjenih finom mešavinom – odmah znate da je otpor uzaludan. 

Eszterhazy“ torta

Čuveni kolač od lešnika i bogatog krema prepoznatljiv je po bež tonovima i braon kovrdžavim ukrasima na vrhu. Može se ukrasiti i malinama, a ako još niste probali, uskočite u komšiluk jer vam je ovaj recept za desert na dohvat ruke. Naime, to je senzacija koja dolazi iz mađarske kuhinje.

Trileće

Ovaj kolač nosi naziv od tri vrste mleka od kojih se pravi. Reč je o natopljenom mekom biskvitu sa karamel kremom koji nam je svima stigao iz daleke Latinske Amerike.

Kuhinjske tajne: Ove namirnice je najbolje jesti sirove

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake