Mnogima omiljeni letnji zalogaj na plaži ili u šetnji gradom je kuvani kukuruz, ali je mnogo jeftinije kupiti ga i kuvati kod kuće. Međutim, ako ga nikada niste kuvali kod kuće, možda se pitate koliko je zapravo potrebno za kuvanje kukuruza.
Sve zavisi od toga da li kuvate mlad ili zreo kukuruz, kao i da li koristite običan ili ekspres lonac.
Ako kuvate mladi kukuruz u običnom loncu, stavite ga u vrelu vodu i kuvajte oko 10-15 minuta.
Ako kuvate zreo kukuruz u običnom loncu, stavite ga u hladnu vodu, ali ga kuvajte mnogo duže, oko 40 minuta.
Mladi kukuruz se kuva prilično brzo, ne više od deset minuta, ali je važno upaliti vatru na najjače.
Mnogi greše jer pri kuvanju dodaju so u vodu, što otežava zrna i time produžava vreme termičke obrade.
Posolite kukuruz na kraju.
Kada ga čistite pre kuvanja, nemojte čistiti sve listove, ostavite bar dva da se prekriju, a preostale listove rasporedite na dno šerpe u kojoj ćete kuvati.
Tako ćete napraviti „izolaciju“ i klipovi će se brže kuvati, a imaće i poseban ukus.
Posle kuvanja ostaviti da se ohladi u vodi, da se ne osuši na vazduhu.
Još jedan trik za ukusniji kukuruz: odmah na početku kuvanja u vrelu vodu dodajte kašiku putera.
Preuzmite android aplikaciju.