Početna > Život i stil
Život i stil

Koliko dugo meso može da ostane zaleđeno i bezbedno za upotrebu?

Zavisi od vrste mesa, ali i od još nekoliko faktora.
Foto: Pixabay/Shutterbug

Dolazi onaj deo godine kada se ljudi uglavnom trude da obezbede zalihe hrane za hladne dane. A i ova situacija s koronom nekako je naučila ljude da se obezbede bar za nekoliko dana unapred jer više nije baš dobro svraćati u radnju svakoga dana.

Zato su nam, osim špajza, puni i frižider i zamrzivač, u kojem držimo na ledu razne namirnice – od sirovog povrća i voća, preko raznih ostataka i kuvane hrane, do mesa. Njega najčešće držimo zaleđeno, budući da je to najsigurnije, naročito za kvarljivo meso kao što je piletina, koju u frižideru ne bi ni valjalo držati duže od 24 sata i to pod uslovom da ne sadrži krv, da je usoljena i da stoji tik uz led.
Kao što znate, često se dogodi da neka kesa mesa odstoji duže vreme u zamrzivaču, a mnogi se onda pitaju kako znati je li meso sigurno za konzumiranje.

Kako uopšte prepoznati da meso stoji duže vreme u zamrzivaču? Tako što mu se najčešće promeni boja i ima ledeni pokrivač.
Foto: Pixabay/kropekk_pl

A da li je to opasno?

Food Network“ navodi da to utiče samo na kvalitet. Meso će biti bezbedno, ali možda neće biti najboljeg ukusa. Ako to želite da izbegnete, najbolje je pre pripreme uklonite delove mesa koji su promenili izgled tokom smrzavanja.

Ako je čitav komad mesa suv, možda je bolje odmah da ga bacite jer neće biti idealnog ukusa.

Da biste sprečili da se to dogodi, pre zamrzavanja treba da osigurate da je meso dobro upakovano.
To znači da u kesicu ne sme da ulazi vazduh, pa je najbolje vakuumirati ga ako imate aparat za to. Ukoliko zamrzavate ostatke, pobrinite se da su dobro ohlađeni pre nego što ih ubacite u led.

Proverite temperaturu zamrzivača i ne otvarajte ga često kako bi što ređe u njega ulazio vazduh.

Možda je najbolje da merite koliko dugo se meso u zamrzivaču zadržalo, a svako meso ima i limit koliko sme da ostane zaleđeno:

Jagnjetina – najduže devet meseci
Svinjetina – do šest meseci zamrznuta
Celo pile ili ćurka – godinu dana
Celo pile ili ćurka isečeni – do devet meseci
Mleveno meso – samo četiri meseca
Iznutrice – samo četiri meseca
Sirovi hamburgeri – četiri meseca
Slanina – samo jedan mesec
Pržena piletina ili ćuretina – sigurni za jelo i posle četiri meseca
Tanki fileti ribe – do šest meseci
Masna riba – samo tri meseca
Kuvana riba – samo dva meseca

Rusi ruše mitove: Slanina ipak neophodna?

Preuzmite androidaplikaciju.